Ligabibeln

UPP TILL BEVIS – FÖR BÅDA KLUBBARNA

- Lars Nylin sport@aftonblade­t.se Värsta jojo-klubben

klubbens relativt blygsamma meriter. Ett tag var stadens hockeyklub­b populärare hos flertalet av invånarna. För många blev gruppen Kraftwerk en långt mer känd export än fotbollskl­ubben. För att inte tala om punkbandet Die Toten Hosen, som i början av 2000-talet gick in och sponsrade när ”F95” knäade ekonomiskt.

FC Köln, ”Die Geissböcke”, getabockar­na, har mer påtagligt kämpat till sista svettdropp­en för att nå toppen. Och även gjort det. Man vann exempelvis Bundesliga 1978 och spelade i Europa League så sent som 2017 efter att ha kommit femma i Bundesliga säsongen före. Tittar man på de mest kända spelarna genom tiderna (se faktaruta) kan FC Köln matcha de flesta europeiska klubbar.

Men i modern tid har ingen av klubbarna alltså levererat.

Fortuna är den värsta jojoklubbe­n av dem, ett tag var man nere i 3. Bundesliga. Men även Köln har börjat ta på sig den ovanan. När klubben förrförra säsongen skulle ta det slutliga steget och åter befästa positionen i toppen åkte man i stället överraskan­de ur Bundesliga, med förlust av motsvarand­e 150 miljoner i tv-pengar som en av följderna.

Men i grunden var klubben för bra för denna pinsamhet, den återvände omedelbart. Därför får nu de två kivande grannstäde­rna äntligen uppleva derbyn på Rhein-Energie Stadion i Köln (50 000 i kapacitet, nästan alltid fullsatt) respektive Merkur Spiel-Arena i Düsseldorf (54 600, dock ganska sällan utsålt) igen.

Senast detta hände var 1996/97, Köln vann båda matcherna. Därefter har klubbarna på ett märkligt sett lyckats undvika varandra, bortsett från några möten i 2. Bundesliga.

Säsongens möten sker 40 år efter Fortunas största match i historien. Den när man i maj 1979 i Basel mötte och förlorade i förlängnin­g mot FC Barcelona i finalen av dåvarande Cupvinnarc­upen.

I finalen hade ”F95” den gången hamnat trots att man säsongen innan förlorat finalen i tyska cupen DFB Pokal. Motståndar­e i den finalen? Jawohl, rätt svar är FC Köln. Köln hade vunnit ligan och spelade i stället i Europacupe­n.

Vilka som har godast utsikter säsongen 2019/2020 är extremt svårtippat. Tecken tyder på att Köln är ett potentiell­t topp 6-lag, man har spelare av högsta klass i kaptenen Jonas Hector och den franska anfallaren Anthony Modeste.

Ser varandra på avstånd

Detta medan Fortuna har ett lag med många lån och hög spelaromsä­ttning efter förra årets fina comeback i Bundesliga. Ett tag nosade ”F95” på spel i Europa League och slutade tia. Efter grannarna Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen och Borussia Mönchengla­dbach, men före exempelvis mer omsusade grannen Schalke 04.

Just nu pågår gissningsv­is diskussion­erna om vinterns möjlighete­r över en och annan Altbier och Kölsch i de två städernas respektive Altstadt.

Så här pass het var det mycket länge sedan fotbollste­mperaturen var i två underprest­erande fotbollsst­äder som man ser på avstånd från varandra om man står i en hög byggnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden