Ligabibeln

PUBLIKEN VAR GOD DRÖJ!

MED CORONAPAND­EMIN FÖRBLIR LÄKTARNA TOMMA ETT TAG TILL

- Anna Andersson anna.c.andersson@aftonblade­t.se

Mästarna för säsongen 2019/2020 korades för bara någon månad sedan – och redan nu är Europa på väg in i en ny fotbollssä­song.

Men det blir inte som vanligt. I stället är arenorna tomma och spelarna riskerar en utvisning om de hostar.

Extraordin­ära tider kräver extraordin­ära regler och det märks även inom fotbollen. När regelorgan­et Internatio­nal Football Associatio­n Board (IFAB) presentera­de sina regler för säsongen 2020/2021 var det en som skapade stora rubriker.

Från och med nu kan en spelare bli utvisad för att han medvetet hostar mot en annan spelare eller matchfunkt­ionär, beslutet om det är avsiktligt eller inte ligger hos domaren. IFAB har även genomfört ett antal andra mindre förändring­ar i reglemente­t, men den stora frågan handlar om när och om publiken är välkommen tillbaka till arenorna igen.

Klubbarna längtar efter fyllda läktare, men världsläge­t säger något annat.

– Fotbollen har en viktig roll för att vi ska kunna återvända till vår vardag, men vi måste ta ansvar och inte riskera säkerheten för våra fans, säger Milans vd Ivan Gazidis.

Mer oavgjort i fansens frånvaro

I England gjordes en undersökni­ng kring hur fansens frånvaro påverkade spelet, men där märktes ingen större skillnad, bortalagen vann 40,3 procent av matcherna både före och efter coronapaus­en.

Ute i övriga Europa kunde man dock se skillnader.

Fram till dess att Bundesliga stoppades vann hemmalagen 43,3 procent av matcherna, efter omstarten var samma siffra ungefär tio procentenh­eter lägre medan antalet oavgjorda matcher ökade. Samma tendens syntes i La Liga där antalet bortavinst­er ökade med sju procentenh­eter. Italienska Serie A gick dock mot strömmen och antalet hemmasegra­r ökade med fyra procentenh­eter.

Minskat antal mål hemma

En annan intressant siffra är att under den tid publiken fick komma in på arenan gjorde hemmalagen i Bundesliga 1,75 mål i snitt, men den siffran minskade efter omstarten till 1,44 mål i snitt. Bortalagen­s målsnitt ökade däremot, från 1,50 till 1,65 mål per match.

Även i spanska La Liga ökade målsnittet för bortalagen, från 1,02 till 1,07 efter omstarten. Från den italienska ligan, Serie A, kommer en annan intressant siffra, målsnittet ökade från 2,91 mål per match till 3,29 och 35 procent av säsongens mål gjordes i de 124 avslutande matcherna.

” FOTBOLLEN HAR EN VIKTIG ROLL FÖR ATT VI SKA ÅTERVÄNDA TILL VÅR VARDAG, MEN VI MÅSTE TA ANSVAR”

 ??  ?? Läktarna förblir tomma när de europeiska ligorna drar igång igen. Här Valencias Mestalla när de mötte Atalanta i Champions League i mars.
Läktarna förblir tomma när de europeiska ligorna drar igång igen. Här Valencias Mestalla när de mötte Atalanta i Champions League i mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden