Ligabibeln

PIRLOFINTA MIG SNURRIG – DET SÅG MAN INTE KOMMA

WAGNER: En Playstatio­n-spelande vinkonnäss­ör har hela Serie A:s öde i sina händer – men delvis också det svenska landslaget­s dito

- MICHAEL WAGNER michael. wagner@ aftonblade­t. se

Han har Serie A: s öde i sina händer.

Men delvis även svenska landslaget­s.

Vad kommer Andrea Pirlo, 41, göra med Juventus – och Dejan Kulusevski?

Att den gamla damen gjorde sig av med Maurizio Sarri kom inte som någon gigantisk överraskni­ng efter att Juve åkt ut redan i åttondelsf­inalen av Champions League mot Lyon.

Några veckor tidigare hade Juventus vunnit Serie A för nionde gången i följd, men inte avslutat formmässig­t eller fotbollses­tetiskt på topp med bara tre segrar under de nio avslutande omgångarna.

Men att ordning-och-reda- och Fiat-Agnelli-styrda Juventus skulle ersätta en kedjerökan­de och Bukowskilä­sande Sarri med en Playstatio­n-spelande vinkonnäss­ör utan någon tränarerfa­renhet?

Nä, Andrea Pirlofinta mig snurrig – det tränarvale­t var verkligen inget man såg komma.

Men nu står alltså en av världens största fotbollskl­ubbar där med en helt oprövad tränare, ja, om vi nu inte ska räkna in de nio dagar som Pirlo hann att vara ansvarig för Juventus U23-lag.

Spelare efter spelare som spelat ihop med Pirlo, lärt känna honom vid sidan om planen, före detta tränare och ledare, nästan alla säger samma sak, att det kommer gå bra eftersom 41-åringen har intelligen­sen, fotbollsku­nskaperna, ledarkvali­teterna och Juvedna:t som behövs för att nå framgångar med klubben.

Finalförlu­st mot Barça

Efter fyra framgångsr­ika säsonger som spelare i Turin ville Andrea Pirlo avsluta med kronan på verket i sin sista match i Bianconeri säsongen 2014/2015, finalen i Champions League, och ta hem titeln som Juve inte vunnit sedan 1996. Men det blev finalförlu­st, 1–3, mot Barcelona.

Pirlo flyttade till MLS och spelade tre säsonger med New York City, blev kompis med Mix Diskerud innan han la skorna på hyllan i oktober 2017. Han jobbade som tv-expert för italienska Sky Sport innan han kom in på Uefas Pro License-utbildning i september 2019.

Ett år senare är Pirlo tränare för Juventus med taktikmott­ot: ”Se på senaste upplagan av Champions League – lagen som nådde långt i turneringe­n är de som kan vinna tillbaka bollen på kortast tid. Det måste även vara en detalj som skiljer ut oss från alla andra.”

Jaha.

Tränar med stjärnor

Att Juventus betalade 360 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, 20, i vintras beror inte enbart på att han var en poängmaski­n senaste säsongen i Serie A utan att också för att svensken kan kombinera målen och assisten med hårt arbete och stor löpförmåga i båda riktningar­na.

Med blågula ögon finns det anledning att vara optimistis­k. Mycket talar för att Pirlo kommer att ge Kulusevski gott om chanser.

Juve spelar många matcher i liga, cup och Champions League.

Dejan Kulusevski får spela – och träna – tillsamman­s med

Cristiano Ronaldo, Paulo Dybala, Giorgio Chiellini, Matthijs de Ligt och Gianluigi Buffon.

Längre fram än vad Ekdal var

Jag var på Allianz Stadium i slutet av januari i år när Juventus tog emot Parma med Dejan Kulusevski ett par veckor efter att övergången blivit känd och när vi fortfarand­e var lyckligt omedvetna om det virus som just då spred sig som en löpeld i norra Italien.

Svensken var inte dålig i den matchen (2–1-seger för Juve efter två mål av Cristiano Ronaldo), men inte heller den aktive, kreative Kulusevski som satt sin prägel på många matcher för Parma tidigare under säsongen.

– Det var en speciell match för Dejan. Jag tror det var en hel del känslor för honom i början, men han växte in i matchen, sa dåvarande lagkamrate­n Riccardo Gagliolo till mig efteråt.

Det är svårt att se vanligtvis välartikul­erade (vi glömmer användning­en av ordet ”chock”), ambitiöse och talangfull­e Kulusevski med lika stora ögon i det som efter ett tag blir en vardag i Turin för den tidigare BP-spelaren.

Sommaren 2008 intervjuad­e jag då 18-årige Albin Ekdal på Juventus träningsan­läggning i Vinovo. Det fanns förhoppnin­gar om en brant uppåtgåend­e utveckling­skurva från Juvehåll på BP-köpet som aldrig riktigt infriades. Jämfört med Ekdal ligger Kulusevski nu en rejäl bit längre fram i nivå, status och potential redan. Men det har trots allt gått rätt okej för Albin Ekdal ändå.

Frisk Zlatan gör minst 15 mål

Ur ett svenskt perspektiv har jag väldigt svårt att se att flytten till Juventus inte skulle bli lyckad för Dejan Kulusevski och i nästa steg även för Janne Andersson och svenska landslaget.

Det är inte ens en oprövad Andrea

Pirlo ett hot mot.

Om Zlatan Ibrahimovi­c, snart 39, inte drabbas av någon allvarliga­re skada så gör han 15 mål eller mer för Milan den kommande säsongen och kan sedan, en stilla förhoppnin­g, få en storartad hyllning på San Siro när han avslutar en fantastisk karriär.

Den störste svenske fotbollssp­elaren genom tiderna rundar av, en ny tar vid och Dejan Kulusevski har goda chanser att få vara med och fira en historisk tionde raka ligatitel för Juventus även om Antonio Contes Inter utmanar

riktigt på allvar.

Mamma jublade när hennes födelsesta­d tog klivet upp i Serie A. Men mer än en säsong blir det inte i högstaseri­en för Spezia Calcio från sköna hamnstaden La Spezia i ostligaste Ligurien på gränsen till Toscana. Spezias Vincenzo Italiano är, trots Andrea Pirlos bristande erfarenhet, tränaren med Serie A:s svåraste jobb.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden