Mitt i Mälarö

Sopbeslut slår mot pensionär utan bil

Kommunens beslut av avveckla sin årliga grovsophäm­tning slår hårt mot Else-Britt Edlund i Lundhagen. Hon bor ensam utan bil och kan inte själv köra bort sina grovsopor.

- Lisa Halldén

Som ensamståen­de utan bil har Else-Britt Edlund i Lundhagen använt sig av kommunens hämtning av grovsopor varje år.

– Jag tycker det är vansinne att den servicen försvinner. Jag är änka och jag hade inte råd att behålla bilen när min man dog. Hur fasen ska jag komma iväg med mina grovsopor?, säger hon.

Else-Britt Edlund har just fått sina grovsopor hämtade vid tomtgränse­n, dit hon fick hjälp av sitt barnbarn att få ut dem. Själv har hon just nu ont i ena benet, så att manövrera bråte kan vara lite tungt. Men barnbarnet är bara 14 år och kan inte hjälpa sin mormor att köra bort grejerna till Skå. Dottern har varken bil eller körkort. Att betala för hämtningen kommer bli svårt menar Else-Britt Edlund.

Måste planera ekonomin

– Jag är pensionär och jag har aldrig jobbat heltid, så min pension är inte alls hög. Och jag prioritera­r att försöka bo kvar i mitt hus. Jag sparar varenda månad för att få ihop till vägavgifte­n. Jag vet vilka räkningar som kommer men det som går utöver den budgeten, det går inte. Jag får väl prioritera om och försöka spara in på nå- got annat, men det är inte så lätt alla gånger, säger hon.

Inför den årliga hämtningen brukar Else-Britt Edlund se till att hon är hemma och sorterar upp allt som hon samlat under året. I år lämnade hon en trädgårdsm­öbel till grovsophäm­tningen, tillsamman­s med en hög kartong, tre sopsäckar med plast och fem sopsäckar med papper.

– Det är skönt att veta att vecka 36 så hämtas alltihop. Det är bortskämt, men det har varit en enorm service. Jag har också samlat allt papper till insamlinge­n. Och nu är jag ärlig: I mitt fall kom- mer det bli så att jag stoppar all pappersins­amling i vanliga soptunnan i fortsättni­ngen. Det får ju plats, säger hon.

Kommunens årliga hämtning av grovsopor påbörjades i slutet av augusti. Den ingår i avfallstax­an och gör det möjligt för hushåll att få sina grejer hämtade vid tomtgränse­n under en särskilt tidpunkt varje år.

Måste köra själva

Beslutet att avskaffa kommunens årliga hämtning har ännu inte blivit formellt taget, men inför en ny upphandlin­g av avfallshan­teringen togs förra året ett inriktning­sbeslut att den ska upphöra. Den årliga grovavfall­skampanj som kommunen hittills har haft ingår inte i den upphandlin­gen som gjorts.

I stället för att få det hämtat vid tomtgränse­n så kommer kommunens invånare i fortsättni­ng själva behöva köra sina grovsopor till Skå återvinnin­gscentral. Man kan också beställa en hämtning som då kostar 600 kronor för de två första kubikmetra­rna, och sedan 300 kronor per kubikmeter utöver det.

Läs mer om diskussion­en kring grovavfall­shämtninge­n på sidan 22 i tidningen.

 ?? FOTO: LISA HALLDÉN ?? AVFALL. Utan bil blir det svårt att frakta undan skrymmande sopor, säger Else-Britt Edlund i Lundhagen.
FOTO: LISA HALLDÉN AVFALL. Utan bil blir det svårt att frakta undan skrymmande sopor, säger Else-Britt Edlund i Lundhagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden