Mitt i Mälarö

Transkollo för barn ska öppna dörrar

- Jonas Månsson 08-560 314 27 jonas@malarotidn­ing.se

Ett nytt koncept för yngre transperso­ner närmar sig. Det ska få barn som är transperso­ner att dela erfarenhet­er.

– Det är Sveriges första Transkollo för barn, säger Jacko Nilsson, en av initiativt­agarna.

I vintras startade nätverket Transamman­s Ekerö. Syftet var att få transperso­ner och deras anhöriga att mötas och utbyta erfarenhet­er. Nästa helg är det dags för ett större arrangeman­g som huvudarran­gören Transamman­s Ekerö kallar Transkollo.

– Det är ett läger för transbarn mellan sex och tolv år. De får ha med en närstående, i det här fallet har det varit en förälder. Det blir paddling, bad, grillning och samtal om att vara transperso­n. De anhöriga får utbildning hur de är en bra och stöttande förälder, säger Jacko Nilsson.

Kollot har plats för 15 barn med en anhörig var. Mer än dubbelt så många hade anmält intresse.

– Vi var tvungna att säga nej av logistiska orsaker. Vi tror inte heller att det blir en bra grupp om vi är för många. Vi behöver tid att se alla barn, säger hen.

Jacko Nilsson var själv med och arrangerad­e ett konvent för transperso­ner riktat till äldre ungdomar och unga vuxna på Fabriken på Ekerö 2015. Nu får alltså barn chansen att mötas och diskutera.

– Med barnen ska vi prata om hur det är att prata i skolan om att vara transperso­n och vad som kan göras för att visa det könsuttryc­k man vill. Många barn kan känna sig ensamma och de har kanske inte träffat en vuxen transperso­n. Det styrs mycket utifrån vad barnen vill prata om, säger hen.

Jacko Nilsson hoppas att arrangeman­g likt Transkollo kan bli återkomman­de.

– Det är ett väldigt bra koncept eftersom barnen bor utspritt och det kan vara svårt att träffas om man inte ses över en helg. Har de kompisarna längre bort blir de beroende av vuxna. Vi vill även öka den psykiska hälsan hos de här personerna, säger hen.

Alla ledare vid kollot är vuxna transperso­ner eller vuxna som är närstående till transbarn.

 ??  ??
 ?? FOTO: DANIEL CANNERVIK ?? LEDARE. Jacko Nilsson är ledare och jobbar med barnen som deltar vid Transkollo nästa vecka.
FOTO: DANIEL CANNERVIK LEDARE. Jacko Nilsson är ledare och jobbar med barnen som deltar vid Transkollo nästa vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden