Mitt i Mälarö

Alla dessa val – kanske det bästa vi har?

-

N är du håller denna tidning i din hand är det ett år kvar till valet (ge och ta ett par dagar, beroende på när du läser den). Om ett år är det dags att genom tre små kryss säga sitt om hur vi ska styra den här samhällsap­paraten de närmaste fyra åren.

De där tre små kryssen kan kännas futtiga. Särskilt när de ska samsas med alla andras små kryss, som alla bär precis samma tyngd.

I Ekerö kommun är det runt 19 000 personer som får rösta. Det är en himla massa folk, och alla kan ju omöjligen tycka att samma saker är viktiga eller att samma viktiga saker ska hanteras på samma sätt. Att man får gå och rösta en gång vart fjärde år är inte samma sak som att få som man vill.

Men det är väl ändå det bästa vi har? Lite uttjatat är det kanske, men den forna brittiska statsminis­tern Winston Churchill hade onekligen en poäng när han sa att ”demokrati är den sämsta statsforme­n, bortsett från alla de andra”.

För futtigt är det ju inte. Faktiskt symboliser­ar det ju något makalöst stort, de där kryssen. Genom demokratis­ka val kan vi samla alla våra olika viljor och idéer i en gemensam riktning och hålla koll på vad våra representa­nter gör med den makt vi gett dem. För som citatmaski­nen Churchill också sa: ”En demokrati är en stat där fritt meningsutb­yte inte slutar med en begravning”.

Denna vecka har det varit startskott för ett annat val, nämligen kyrkovalet. Det valet gäller inte alla av oss, men för de nästan 15 000 kommuninvå­nare som är röstberätt­igade i det valet kan det vara värt att bläddra fram till sidan sex och läsa mer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden