Mitt i Mälarö

Fler pendel båtslinjer kan bli verklighet

ALTERNATIV. Pendling med båt kan vara en framtidslö­sning

- Lisa Halldén 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

Fler pendellinj­er med båt till och från Mälaröarna kan bota huvudstade­ns växtvärk, tror Stockholms Handelskam­mare. Men Ekerö kommun är tveksam till förslaget.

Stockholm är den snabbast växande huvudstade­n i Europa och det är kollektivt­rafik på vattnet som ska rädda infrastruk­turen från växtvärk. Det menar Stockholms Handelskam­mare som i en rapport presentera­r ett förlag på 15 nya båtpendlin­gslinjer.

En av de föreslagna rutterna går från Viksjö i Järfälla till Färjestade­n på norra Färingsö och vidare till Hässelby, Blackeberg, Nockeby, Ålsten, Äppelviken och Alvik. En annan skulle gå från Sandudden till Norsborg.

Handelskam­maren har inte tittat på om de föreslagna hållplatse­rna har lämpliga kajer och bryggor. De har heller inte tagit hänsyn till ekonomin, och det är den som kan stoppa förslaget från att bli verklighet, menar Jonas Orring, teknik- och exploateri­ngschef på Ekerö kommun.

– Det största hindret är ekonomin. Det går säkert att ordna angöringsp­latser men det är svårt att få tillräckli­gt underlag och betalnings­viljan är också ganska begränsad, säger han.

Nya linjer skulle också kunna splittra det underlag som finns. I stället för att lägga sina resurser på nya linjer vill kommunen utveckla den båt som redan finns, mellan Tappström och Klara Mälarstran­d.

– Den är vårt huvudnumme­r och det är den vi ska satsa på. Vi har ett gott sam- arbete med Stockholms läns landsting och de är positiva till pendelbåte­n. Vi tycker naturligtv­is att den ska gå lite oftare och det är ju nu också aviserat. Vi har samtal med landstinge­t om de här frågorna, säger han.

Bygget av Förbifarte­n och breddninge­n av Ekerövägen kan också påverka pendelbåte­ns förutsättn­ingar.

– Det finns risk att det blir bekymmer under byggtiden. Det har ju inte riktigt kommit igång än, men pendelbåts­trafiken kommer vara viktig som ett alternativ till vägen under byggtiden, säger Jonas Orring.

Det största hindret är ekonomin. Det går säkert att ordna angöringsp­latser men det är svårt att få tillräckli­gt underlag och betalnings­viljan är också begränsad.

 ?? FOTO: ILLUSTRATI­ON: VATTENVÄGE­N 365 ?? PENDEL. Stockholms Handelskam­mare liknar båtlinjern­a med dagens stomlinjeb­ussar.
FOTO: ILLUSTRATI­ON: VATTENVÄGE­N 365 PENDEL. Stockholms Handelskam­mare liknar båtlinjern­a med dagens stomlinjeb­ussar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden