Mitt i Mälarö

Elden i köket stter kvar på min näthinna ännu

-

F ör flera år sedan fick vi på det jobb jag hade då en present av chefen. Det var en brandfilt och den hamnade orörd i ett skåp hemma i lägenheten. Ska sanningen fram var det nog ingen som blev speciellt glad för presenten. Det skulle komma att ändras.

Ytterligar­e några år och en flytt senare skulle det som först upplevdes som en ganska tråkig present bli den kanske bästa jag har fått.

När jag satt i soffan och väntade på att laxen skulle bli klar började det lukta bränt från köket. När jag tittade närmare märkte jag hur det även kom tunna sotflagor från ugnen.

Jag öppnade spisen och plötsligt slog stora lågor mot mig. Det är det närmaste jag har känt panik, men som tur var behöll jag så pass mycket lugn att jag kom att tänka på brandfilte­n som låg i ett köksskåp. Den kom till användning och jag lyckades både stänga av gasspisen och släcka lågorna.

Det visade sig att den tidigare ägaren av den lägenhet jag nyss flyttat in i hade lämnat ett tändverkty­g i luckan under spisen, precis intill den plats där gasen tänds för att använda ugnen. Tyvärr hade jag inte tänkt på det innan jag tände spisen.

Allt gick bra och ingen större skada hann ske, men jag har fortfarand­e kvar lågorna på näthinnan. Bra som läxa att titta en extra gång innan jag slår på gas tänker jag i dag.

Kanske hade jag sluppit händelsen om jag hade haft besök av räddningst­jänsten. Det är precis vad flera av er Mälaröbor kommer att få under hösten. Den här veckan har vi pratat med räddningst­jänsten om kommande hembesök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden