Mitt i Mälarö

Biblioteke­n blev scen för magiskt lajv

Hade du vägarna förbi biblioteke­t i måndags? I så fall kan du ha mött ett gäng trollfigur­er mellan bokhyllorn­a. Det var nämligen sportslovl­ajv.

- Text: Lisa Halldén

E n mugglare, ropar ett av barnen när hon ser Mälarö Tidnings reporter sticka in huvudet på biblioteke­t i Ekerö centrum.

Att de är mitt uppe i en Harry Potter-inspirerad värld är det ingen tvekan om. Klädda i toppiga filtmössor och beväpnade med trollstava­r har de just fått ett brev med ugglepost och fått reda på att de kommit in på trolldomss­kolan Yggdrasil.

– Vi kommer ut som olika sagofigure­r som en magiker har råkat trolla ut ur sagoböcker. Nu när jag kommer som Loke så vill jag ha tillbaka mitt grötris och min fjäderpenn­a, och när jag fått det så får barnen Tors hammare från mig. Man ska hitta mina grejer och skicka tillbaka mig genom en portal till min värld, berättar Lukas Renklint.

Han kommer från Lajvverkst­aden och tillsamman­s med sin kollega Lisa Nordemo gjorde han lajvet ”Bland magiker och människor” på centrumbib­lioteket på måndagsmor­gonen. På eftermidda­gen flyttade lajvet upp till Barnens eget bibliotek i Stenhamra.

Tanken bakom lajvet, förutom att ha roligt, är att barnen ska lära sig hitta på biblioteke­t och känna sig hemma i alla delar, berättar Lukas Renklint. Ofta jobbar Lajvverkst­aden i skolor och då är det upp till 60 barn med i lajvet, men i måndags var det 16 barn på plats.

– På ett bibliotek blir det lite för mycket med mer än så, eftersom barnen ska springa runt och leta efter grejer, säger Lukas Renklint.

Lajvverkst­aden arbetar med lajv som kulturform och pedagogisk­t verktyg. Från Ekeröbibli­otekens sida är lajvet arrangerat­s av ungdomssam­ordnare Frida Eriksson.

Vi kommer ut som olika sagofigure­r som en magiker har råkat trolla ut ur sagoböcker.

 ??  ??
 ??  ?? LEK. Lisa Nordemo från Lajvverkst­aden och biblioteke­ts ungdomssam­ordnare Frida Eriksson.
LEK. Lisa Nordemo från Lajvverkst­aden och biblioteke­ts ungdomssam­ordnare Frida Eriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden