Mitt i Mälarö

NYA FARTKAMERO­R SATTES UPP – FÖRSTÖRDES DIREKT

Färingsöbo­n Anneli Östling oroas för trafiken vid Högby. Hon gladdes åt de nya fartkamero­rna.

- Jonas Månsson 08-560 314 27 jonas@malarotidn­ing.se

Under hösten och vintern har nya fartkamero­r satts upp runt om i Ekerö kommun. Kamerorna sätts upp på vägar där Trafikverk­et har konstatera­t att det ofta har förekommit högre hastighete­r än den tillåtna.

Förra veckan sattes några kameror upp på Färingsö. För Anneli Östling som bor med sin familj i närheten av Högby på norra Färingsö, där den ena kameran sattes upp, var det mycket välkommet. Hon upplever att trafiksitu­ationen där är otrygg. Det gäller inte minst för hennes barn.

– De som kör här kör alldeles för fort. Även om vi bor så här långt ut på landet kan barnen absolut inte gå själva till skolan. Många bilister tar inte hänsyn. När det går från 70 till 50 är det många som inte saktar in, säger hon.

Fick inte stå länge

De nyuppsatta kamerorna fick inte stå kvar särskilt länge. I lördags morse upptäckte Anneli Östling att fartkamera­n vid Högby hade saboterats. Även den nyligen uppsatta kameran vid Troxhammar hade förstörts.

– Jag blev jätteledse­n. När jag såg att de satts upp blev jag jätteglad och lättad. När jag var på promenad tidigt i lördags morse såg jag att nå- gon hade kört fram till kameran, sedan var det fotavtryck och en nedfälld kamera. Sedan är det bilspår därifrån. Jag förstår inte poängen att göra så här. Det blir bara kostsamt, säger hon.

Anneli Östling ser precis som Trafikverk­et att kamerorna fyller en viktig funktion.

– Kan de här kamerorna göra så att folk kör försiktigt och tänker på farten kan man faktiskt rädda liv. Det hade varit med livet som insats om jag hade skickat barnen till skolan själva. Det är inte okej, säger hon.

I stället kör hon barnen till skolan stora delar av året. Undantaget är den korta del av skolåret som det inte är sått eller snö på de närliggand­e åkrarna.

– Vi ser skolan, det är väldigt nära. Det är bara en busstation, men jag skjutsar och hämtar, säger hon.

Flera av de boende i området har uppmärksam­mat sabotaget.

– Vi pratade om det i måndags. Många hade noterat att kameran var borta, säger hon.

Ska åtgärdaas direkt

Om kameror saboteras åtgärdas det omgående.

– Trafiksäke­rhetskamer­orna finns för att öka säkerheten på våra vägar. Vi rubbar aldrig på säkerheten. Det är något vi aktivt jobbar med för att vidhålla på vägar och järnvägar, säger Alexandra Elias, presskommu­nikatör på Trafikverk­et.

Båda händelsern­a har polisanmäl­as som skadegörel­se. Liknande händelser har inträffat tidigare.

– Det sker väldigt sällan, men vi märker att det kan ske när trafiksäke­rhetskamer­or sätts upp på nya sträckor. Spontant känner vi att det är väldigt tråkigt, säger hon.

Kan de här kamerorna göra så att folk kör försiktigt och tänker på farten kan man faktiskt rädda liv.

 ??  ??
 ??  ?? ORO. Anneli Östling med barnen Maja, Isak och Jakob oroas av trafiksitu­ationen där hon bor på norra Färingsö.
ORO. Anneli Östling med barnen Maja, Isak och Jakob oroas av trafiksitu­ationen där hon bor på norra Färingsö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden