Mitt i Mälarö

JO-anmäls av Färingsöbo

- Lisa Halldén 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

Kontakttjä­nsten Ekerö direkt garanterar inte anonymitet.

Det menar en Färingsöbo som nu JOanmäler Ekerö kommun.

Ekerö kommun har blivit anmält till Justitieom­budsmannen, JO, för sin tjänst ”Ekerö direkt”. I sin anmälan skriver Färingsöbo­n att Ekerö är en liten kommun där alla känner alla, vilket gör att det kan finnas anledning att vilja vara anonym i sin kontakt med kommunen.

Hen menar att eftersom telefonist­en på Ekerö direkt förmedlar kontakten mellan medborgare och tjänstemän, måste man först lämna sin kontaktinf­ormation innan man når en handläggar­e. Anmälaren vill därför att JO ska undersöka hur telefontjä­nsten är förenlig med rätten att vara anonym.

Kommunens kommunikat­ionschef Johan Elfver säger att man absolut kan vara anonym i sin kontakt med kommunen.

– Samtliga receptioni­ster har adekvat utbildning i hur man ställer frågor och svarar på frågor från medborgare. De är väl medvetna om integritet, säger han.

Den som ringer in till Ekerö direkt blir tillfrågad av receptioni­sten om det önskas återkoppli­ng i ärendet och hur det i så fall kan ges.

– Då står det frågeställ­aren fritt att ha en anonym mejladress som svaret kan skickas till. Annars kan man hämta sitt svar i receptione­n eller bli uppringd, säger Johan Elfver.

 ?? NERVIK FOTO: DANIEL CAN- ?? KONTAKT. Kommunikat­ionschef Johan Elfver säger att det är möjligt att vara anonym på Ekerö direkt.
NERVIK FOTO: DANIEL CAN- KONTAKT. Kommunikat­ionschef Johan Elfver säger att det är möjligt att vara anonym på Ekerö direkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden