Mitt i Mälarö

Håll koll på katten i mars

- Lisa Halldén 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

Den loja katten som mest legat i soffan under vintern är plötsligt en skrikande och ylande bråkstake.

Säg hej och (inte) välkommen till marskatten.

Ljus och dagsmeja får livet att spritta i många av oss. Så även i katterna. ”Marskatt” är ett begrepp som syftar på hur vissa katter beter sig när våren närmar sig. Men beteendet det beskriver är specifikt det hos en okastrerad katt som är könsmogen eller löper, menar Annie Mohl på Adelsö katthjälp.

– Katters hormoner styrs av ljus och värme. En okastrerad katt söker partner. Hanar bråkar och slåss och kan verkligen bli skadade och för honorna kan det vara så illa att en hona inte bara blir dräktig på våren, utan får flera kullar varje år, säger hon.

En kastrerad katt beter sig inte alls på samma sätt.

– Det finns de som reagerar på att det är vår igen, men absolut inte på samma sätt som okastrerad­e katter, säger hon.

Annie Mohl menar att det är näst intill djurplåger­i att låta en okastrerad katt springa lös ute, eftersom det kan leda till stora hemlösa kattkoloni­er med kullar ungar varje år. Med hjälp av en stor privat donation nyligen har Adelsö katthjälp nu möjlighet att hjälpa till med kastrering­ar.

– Vi bekostar kastrering­en hos de som behöver stöd. Man kan ansöka hos oss och kastrering­en sker på Mälaröarna­s veterinärp­raktik, säger Annie Mohl.

Borta i 13 år När katter börjar driva runt över större områden är risken också större att de går vilse. En katt som Annie Mohl har tagit hand om på Adelsö visade sig ha sprungit bort för 13 år sedan.

Har man en katt som dyker upp hemma hos en behöver man leta rätt på ägaren, och det gör man mest effektivt genom att lägga lappar i brevlådor, menar Annie Mohl. Men en katt som far illa behöver först och främst ha mat och omvårdnad.

– Om det är en katt som verkar skygg och ser sliten ut och verkar hemlös, då tycker jag att det första är att ge mat. Man kan inte stå och se på när en katt lider och svälter ihjäl, säger Annie Mohl.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? VILSE. Cesar hade varit hemlös i 13 år när han togs om hand av Adelsö katthjälp.
FOTO: PRIVAT VILSE. Cesar hade varit hemlös i 13 år när han togs om hand av Adelsö katthjälp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden