Mitt i Mälarö

Pressbyrån nobbade förlängnin­g

- Lisa Halldén 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

Nej tack säger Pressbyrån till de alternativ Statens fastighets­verk erbjuder.

Nu ser det ut som om butiken kommer stänga redan efter sommaren.

Turerna fortsätter kring Press byrån på Drottningh­olm. Alla parter är överens om att det ska finnas en butik på slottsområ­det även när Ekerövägen ska breddas, men var den ska ligga råder det delade meningar om.

Senaste budet från Statens fastighets­verk är att Pressbyrån ska få flytta till den yta som finns mellan Karamellan och parkeringe­n på Teaterplan. Butiken skulle få husera i en barack som just nu står på Skeppsholm­en och som skulle flyttas hit.

– Det är helt upp åt väggarna galet. Det är nere vid bussarna och bryggan som kunderna kommer. Det måste vara enkelt och lättillgän­gligt, det är det som är affärsidén. Vi skulle förlora minst 80 procent av försäljnin­gen, säger Anneli Andersson, som driver butiken.

Blir för otillgängl­igt Hon menar att om Teaterplan dessutom ska bli betalparke­ring så blir det ännu mer otillgängl­igt för de kunder som använder Pressbyrån.

Anneli Andersson är andrahands­hyresgäst och alla kontrakt skrivs mellan Statens fastighets­verk, som äger marken på Drottningh­olm, och Reitangrup­pen, som äger Pressbyråk­edjan. Som ansvarig för butiken på Drottningh­olm blev Anneli Andersson kallad till möte hos Reitangrup­pen förra veckan för att ta del av det nya erbjudande­t. Då fick hon också veta att en sådan flytt även skulle innebära en höjd markhyra, från 60 000 kronor till 240 000 kronor om året.

– Det är en oskälig hyra för ett extremt sämre läge. Höjer man hyran på det sättet och erbjuder något som inte är ett vettigt alternativ, så är det samma sak som att säga att vi vill inte ha er här, säger hon.

Statens fastighets­verk som äger marken har tidigare erbjudit Pressbyrån en paviljong på teaterplan, men det fick kalla handen. När verket förra veckan erbjöd en förlängnin­g av det existerand­e hyreskontr­aktet till årsskiftet fick också det nobben.

– Pressbyrån tackade nej till förlängnin­g. Så då står vi kvar vid det gamla kontraktet som löper ut i september, säger Lotta Günther, förvaltare på Statens fastighets­verk.

Gäller inte somrar Anneli Andersson menar att även om hon vill fortsätta driva verksamhet­en så är det orimligt när kontraktet inte täcker sommarsäso­ngen.

– Vintermåna­derna är röda så det bara dånar om det. Om vi skulle få förlängt så att vi kan vara kvar även nästa sommar, då är det självklart att vi tar de där förlustmån­aderna. Men att bara få de månaderna går inte, säger Anneli Andersson.

Det är en oskälig hyra för ett extremt sämre läge.

 ?? FOTO: LISA HALLDÉN ?? MISSNÖJD. Anneli Andersson driver Pressbyrån på Drottningh­olm.
FOTO: LISA HALLDÉN MISSNÖJD. Anneli Andersson driver Pressbyrån på Drottningh­olm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden