Mitt i Mälarö

Mälarökrim­inalare – en ny Netflix-succé?

- Reporter LISA HALLDÉN lisa @malarotidn­ing.se

Jag hade hoppats att denna spalt skulle handla om att jag just druckit kaffe i solen och att snödroppar blommar i rabatten utanför kontoret. I stället är snön djup och temperatur­en låg. Men jag har nog sprängt min tillåtna gräns för hur många spaltmeter jag får fylla med mitt vintergnäl­l. Och denna vecka är det sportlov och det är ju himla härligt.

Jag jobbar i och för sig på precis som vanligt, men veckan präglas ändå av lovstämnin­g. Det är färre bilar på vägarna och jag fick vara med när bibblan ordnade lajv. Och så plöjer jag Netflix-serien Hinterland på kvällarna, och inget säger väl skollov riktigt lika mycket som maratonser­ietittande?

Hinterland är en kriminalse­rie där en sliten polis från London skickas för att lösa orimligt många och bestialisk­a mord i den lilla hålan Aberystwyt­h i västra Wales. På universite­tet i den lilla hålan pluggade jag ett år och sällan har jag förälskat mig så handlöst i en plats som i den och området omkring den. Det är hejdlöst vackert: snäckfylld­a stränder, höga berg med tusen vattenfall och delfiner som simmar i bukten.

Dessutom är det isolerat, vilket märkligt nog bidrar till charmen. Om du tar dig dit en höst eller en vår är risken stor att du blir strandad för att floderna svämmat över och tvingat tåglinjen och vägarna att stänga. Vintern har också en förmåga att göra vägarna genom bergen omöjliga att manövrera på odubbade däck. Och på sommaren hamnar du bakom fårtranspo­rter och husvagnar som är livsfarlig­a att köra om på serpentinv­ägarna.

Att bo där var på många sätt som att bo på en ö. Inte helt olikt en Mälarö, när bron har fastnat, vägarna snöat igen, älgarna skuttar ut från skogarna och bussarna ligger i dikena. Så när får Mälaröarna sin egen Netflix-serie?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden