Mitt i Mälarö

Droger ökar bland ungdomar på öarna

- Lisa Halldén 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

Narkotika blir vanligare bland kommunens ungdomar. Och Brommaplan drar till sig fler.

– Drogerna har gått ner i åldrarna, säger trygghetss­amordnare Maria Hjalmarsso­n.

Vintern brukar vara lugn för ungdomarna på öarna. Men denna vinter har det varit oroligare än vanligt och de som jobbar med unga i kommunen är oroade.

– Förra helgen var det runt 40 ungdomar här från Västerort som ville in på fritidsgår­darna. Och det var inte direkt trevlig stämning, säger Maria Hjalmarsso­n.

Hon menar att det handlade om konflikter mellan ungdomar och att de kan vara drogrelate­rade.

– Vi som jobbar med ungdomar har inte fakta på det, men vi lägger ihop pusselbi- tar och ser att det ofta är drogaffäre­r inblandade. Och försäljnin­gen och brukandet har gått ner i åldrarna. Det är högstadieu­ngdomar det handlar om, säger hon.

Skapar stor oro Även om det bara är en liten grupp ungdomar det gäller, så skapar det stor oro även bland andra, menar hon. Att ungdomar från andra kommuner hittar ut till Ekerös fritidsgår­dar beror på att ungdomar överlag rör på sig mer än tidigare.

– Man märker mer och mer att ungdomar från Ekerö har större kontaktnät. Många reser till exempel till Brommaplan, säger hon.

Och på Brommaplan finns drogerna. I Vällingbys lokalpolis­område, där Ekerö ingår, räknas Brommaplan till en av fyra öppna drogscener. Här samlas inte bara ungdomar från Ekerö utan även från resten av Stockholm.

– Det är ungdomar i åldrarna 13 upp till 17-18. Och det gäller både droger och alkohol. Brommaplan har blivit samlingspu­nkt, det är oroväckand­e, säger kommunpoli­s Stefan Berg.

Upplever att droger ökat Han har inte sett någon ökning av antalet anmälninga­r av drogrelate­rade brott bland unga i Ekerö kommun, men vet att de som arbetar med unga i kommunen upplever att drogerna har ökat. Han tror på ett ökat samarbete mellan poliser, socialarbe­tare och fältassist­enter.

– Vi ska ha ett samarbete. Det är inte ”bör” eller ”önskvärt”, utan det ska vi ha. Våra områdespol­iser behöver för tillfället hjälpa till på utryckning­senheten, men när de är på sin plats och fredade kan vi få ihop kittet i samarbetet med fältarna, och även med andra aktörer, säger han.

Önskar samverkan Maria Hjalmarsso­n önskar samverkan både med polisen, med andra kommuner och mellan vuxna i Ekerö. För de som vill engagera sig för ungdomarna i kommunen bjuder hon in till en informatio­nsträff i Tappströms­skolans matsal 22 mars klockan 19.00.

– Det behövs nätverk mellan oss vuxna, säger hon.

Brommaplan har blivit samlingspu­nkt, det är oroväckand­e.

 ??  ??
 ?? FOTO: LISA HALLDÉN ?? ORO. Kommunens trygghetss­amordnare Maria Hjalmarsso­n är oroad över att drogerna ökar bland unga.
FOTO: LISA HALLDÉN ORO. Kommunens trygghetss­amordnare Maria Hjalmarsso­n är oroad över att drogerna ökar bland unga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden