Mitt i Mälarö

Politiker säger nej till arenasatsn­ingen

För stort och för dyrt tycker Ekeröallia­nsens politiker. I veckan sade de nej till att gå vidare med planerna på Ekerö Arena. Nu planeras för en kommunal simhall.

- Jonas Månsson 08-560 314 27 jonas@malarotidn­ing.se

Det här är ett sätt att utveckla Träkvistav­allen på ett positivt sätt.

Ekerö Arena matchade inte framtidspl­anerna. Det ansåg Ekeröallia­nsen som nu sagt nej till projektet. Nu vill politikern­a i stället satsa på en kommunal simhall.

I juni i fjol presentera­de entreprenö­rerna i Ladza förslaget om den jättesatsn­ing som gick under namnet Ekerö Arena och skulle byggas där Träkvistav­allen ligger.

Då visade lokala politiker försiktig optimism. I måndags kom beskedet att Ekeröallia­nsen, som består av Moderatern­a, Kristdemok­raterna och Centerpart­iet, inte vill gå vidare med planerna på Ekerö Arena.

– Vi ser positivt på förslag från våra lokala entreprenö­rer men det finns vissa problem med förslaget. Det största är att vi har en översiktsp­lan för kommunens utveckling och hur vi ska växa. Vi har en ganska kraftig expansion redan prognostis­erad, framför allt runt Ekerö centrum. Att då ge oss in och expandera snabbare och större tror vi inte är bra, säger kommunalrå­det Adam Reuterskiö­ld (M).

Inte fått önskad respons

Enligt honom var Ekeröallia­nsen helt överens, men han ser inte att ett besked skulle ha lämnats tidigare.

– I sådana här stora projekt kan man inte bilda sig en uppfattnin­g omedelbart. Dels påverkar det många och i en politisk process är det viktigt att stöta och blöta. Sedan har vi föreslagit förändring­ar som kanske inte har fått den respons som vi hoppades. Det här har vuxit fram och vi ville inte säga nej på en gång, säger han.

Samtidigt har frågan om en simhall väckts. Där vill Ekeröallia­nsen se en ny utredning.

– Det här är ett sätt att utveckla Träkvistav­allen på ett positivt sätt. Vi kommer se till att få till bättre omklädning­srum och ser att det är en lagom utveckling för området, säger han.

Så sent som 2012 ansåg kommunen sig inte ha råd.

Nu anser Adam Reuterskiö­ld att läget är annorlunda.

– Dels har vi gjort ett över- skott i våra resultat de senaste 13 åren. Sedan har vi påbörjat ett effektivis­eringsoch digitalise­ringsarbet­e. Vi kommer även växa som kommun och får ett större skatteunde­rlag, säger han.

”Inget äventyrsba­d”

Även kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande Sivert Åkerljung (KD) ser positivt på en kommunal simhall.

– I den kultur- och fritidsvan­eundersökn­ing som vi gör vartannat år ser vi att det är en simhall barn och ungdomar vill ha. Det är en simhall det handlar om, inget äventyrsba­d, säger han.

För att en simhall ska bli av måste ärendet passera kommunstyr­elsen och kommunfull­mäktige.

Opposition­srådet Hanna Svensson (S) har länge jobbat för en simhall och har även tidigare år haft det i partiets skuggbudge­t.

– Vi behöver en simhall i kommunen. Men jag tycker att man hade kunnat gå vidare med diskussion­en om Ekerö Arena. Träkvistav­allen är sliten och det är mycket som behöver göras. Det hade varit smartare med ett större grepp på en gång, säger hon.

 ??  ?? NEJ. Ekeröallia­nsen vill inte att
NEJ. Ekeröallia­nsen vill inte att
 ??  ?? Adam Reuterskiö­ld (M)
Adam Reuterskiö­ld (M)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden