Mitt i Mälarö

FÄRINGSÖS HEMLIGASTE LANDMÄRKE?

I en dunge vid Troxhammar tronar draken Katla. I runt 30 år har hon skymtats av förbiresan­de.

- Text: Lisa Halldén

När man kommer åkande längs Färentunav­ägen kan man skymta något stort i skogsdunge­n vid Troxhammar byväg på Färingsö.

– Det är draken Katla. I väldigt dåligt skick är hon, men hon står kvar i alla fall, säger Eva Boberg, som bor i huset intill.

Katla byggdes för runt 30 år sedan, av pappan i familjen som då bodde i huset. Hans två döttrar har berättat hur han en hel vinter satt och karvade ut drakhuvude­t med kniv och sandpapper. Ryggfenorn­a syddes i tyg och skumgummi på en industrisy­maskin och kroppen hade en stomme av trä, med hönsnät och puts över, som sedan målades.

Draken har blivit lite av en kändis och ett landmärke, berättar Eva Boberg. Hon försöker hålla efter skogen lite, så att draken kan fortsätta synas från vägen. Vissa år har Katla även varit belyst.

– Det är väldigt många som ser henne från vägen och som frågar om henne när jag berättar var jag bor. Så fort det kommer nya barn till grannarna så kommer de och knackar på och frågar om de får gå till draken, säger hon.

Väder, vind och lek har gjort drakhonan lite medtagen. Eva Boberg vill restaurera henne, men huset behövde mycket arbete när de flyttade hit så det hamnade långt ner på prioriteri­ngslistan. Trädgårdsd­raken är inte det man fixar allra först, menar hon.

– Men tanken är att hon ska få nytt liv. Nu börjar våra barnbarn bli lite större så nu kanske vi kan fixa henne åt dem att leka med.

Det är väldigt många som ser henne från vägen och som frågar om henne.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden