Mitt i Mälarö

Storstilad­e planer för Brommaplan skrotas

- Ellinor Prawitz Lisa Halldén 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

Bussnav, öarnas närmaste tunnelbane­station och ett trångt förortstor­g. Stora förändring­ar väntade Brommaplan.

Men nu steks alla planer.

Förra veckan stod det klart att de stora byggplaner­na för Brommaplan gått i stöpet.

Stockholm stad och JM inledde diskussion­erna för ett nytt Brommplan, med ett överdäckat busstorg, flera butiker och 850 nya lägenheter, redan 2011. Nu blev det konstatera­t att det blir för dyrt.

– Båda parterna konstatera­r att vi inte får ihop det ekonomiskt. Ingen hittar den finansieri­ng som behövs för att genomföra detta komplexa projekt som är jättespänn­ande i sitt utförande, så det är ju tråkigt på det sättet, säger Sofia Iderheim, projektled­are på exploateri­ngskon- toret, till Mälarö Tidnings systertidn­ing Bromma Tidning.

Hon är medveten om Brommaplan­s position som nav, men en lösning på hur det kommer utvecklas är ännu inte klart.

– Vi vet inte exakt vad som kommer hända nu. Det vi kan säga på rak arm i dagsläget är att torget, busstermin­alen och tunnelbana­n blir kvar som de ser ut nu. Men Brommaplan är en knutpunkt, ett nav för hela Västerort och Ekerö. Så på sikt kommer det förmodlige­n att hända nåt, säger Sofia Iderheim.

Marken ägs av JM Marken vid torget, busstermin­alen och tunnelbana­n är ägd av Stockholm stad, med det är fastighets­bolaget JM som äger de flesta fastighete­r runt Brommaplan. Planen för jättebygge­t har utformas gemensamt.

– Ju längre tid man har arbetat med projektet, desto mer informatio­n har man hela tiden fått. När man inlednings­vis tog fram idén tror jag inte heller att man var medveten om alla klurighete­r och komplexite­ter det förde med sig, säger Sofia Iderheim.

”Inte alls komplext” JM menar å sin sida att projektet inte alls varit för komplext.

– Vi har genomfört mer komplexa projekt än så här. Vi har vetat vad vi har gett oss in på avseende komplexi- tet, risker och möjlighete­r i projektet. Så där finns det inga överraskni­ngar för JM:s del, säger Mikael Åslund, regionchef på JM, till Bromma Tidning.

I stället menar han att det handlar om att det inte gått att enas affärsmäss­igt kring alla punkter.

Inget centrum Trots att Brommaplan är en nav för både västerort och Ekerö är det enligt Stadsbyggn­adskontore­t i Stockholms stad tydligt att Brommaplan inte riktigt uppfattas som centrum.

I den nya översiktsp­lanen för Stockholm stad är Brommaplan därför utpekad som en viktig plats. Men vad exakt den planen kommer innebära är alltså inte klart.

 ?? FOTO: ILLUSTRATI­ON: JM ?? SKROTAS. Ny ingång till tunnelbana­n och överdäckat busstorg blir det inget av som det ser ut just nu.
FOTO: ILLUSTRATI­ON: JM SKROTAS. Ny ingång till tunnelbana­n och överdäckat busstorg blir det inget av som det ser ut just nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden