Mitt i Mälarö

Läsarna tycker till: Mer polis på öarna

ÅSIKTER. Läsarna säger sitt om tryggheten. Polisnärva­ro tror många Ekeröbor är nyckeln till ökad trygghet. – Vi kan tyvärr inte alltid matcha upp det, säger kommunpoli­sen Stefan Berg.

- 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se SÄG VAD DU TYCKER! MALAROTIDN­ING.SE Lisa Halldén

En mer närvarande polis skulle göra Mälaröarna till en tryggare plats. Det stod klart när Mälarö Tidning frågade sina läsare om tryggheten på öarna.

Är vi fler poliser så är det klart att vi kan åka ut oftare.

Trygg överallt i Ekerö kommun, när som helst på dygnet. Det skriver över hälften av läsarna i Mälarö Tidnings undersökni­ng under på.

Sju procent visste inte säkert, medan 40 procent svarade att de inte var trygga överallt på dygnets alla timmar.

Orsakerna bakom otrygghets­känslan var olika men lösningen var näst intill alla eniga om: Mer polisnärva­ro skulle öka tryggheten i kommunen.

De resultaten speglar det som kom fram i kommunens trygghetse­nkät från 2016. Även där svarade en stor del av deltagarna att vetskapen om att polisen finns tillgängli­g är viktig för känslan av trygghet.

Ska vara där det händer

Ekerö är del av lokalpolis­område Vällingby, där också Vällingby, Hässelby och Bromma ingår. Kommunpoli­s Stefan Berg menar att resurserna delas upp så jämnt som möjligt mellan dessa fyra områden. Men de är inte fredade att bara åka inom det lokalpolis­området.

– Utryckning­sbilarna ingår i region nord. Så fort det händer något akut i Husby eller Täby så måste vi åka på det. Så då är bilarna där och då är vi givetvis inte i vårt eget område, säger han.

Det där betyder att med lite otur kan en bil som ska kunna patrullera runt Stenhamra i stället tvingas hamna någon helt annanstans.

– Så även om viljan finns och vi säger att vi ska, och det är medborgarl­öften som vi har tagit fram där det synliggjor­ts var de vill ha oss någonstans, så kan vi tyvärr inte alltid matcha upp det, säger Stefan Berg.

Stora ytor att täcka

Det är också svårt att upplevas som närvarande i en så vidsträckt kommun som Ekerö, menar han.

– Ibland kan det vara så att vi är två gator ovanför eller nedanför dig, eller att vi åker förbi en tid då du inte är hemma. Även om vi skulle öka vår närvaro så är det inte säkert att vi når ut där, säger han.

För att Ekerö ska kunna få större polisnärva­ro krävs fler poliser och fler som är fredade från utryckning­ar, säger Stefan Berg.

– Är vi fler poliser så är det klart att vi kan åka ut oftare. Då är det större chans att någon är ledig från jobb, för att kunna åka ut och visa upp sig, säger han.

Så gjorde vi

Undersökni­ngen bland Mälarö Tidnings läsare gjordes i samarbete med undersökni­ngsföretag­et RAM. 68 personer deltog i undersökni­ngen och av de 27 som svarade att de ibland kände sig otrygga tyckte 89 procent att mer polisnärva­ro skulle öka deras trygghet.

63 procent tyckte att tryggheten skulle öka med mer belysning på allmänna platser. Lika många önskade fler väktare som cirkulerad­e i kommunen. Andra åtgärder som efterfråga­des var större lärartäthe­t på skolorna och övervaknin­gskameror på allmänna platser.

 ?? FOTO: DANIEL CANNERVIK ?? KOLL. Fler poliser på öarna kan till exempel innebära fartkontro­ller.
FOTO: DANIEL CANNERVIK KOLL. Fler poliser på öarna kan till exempel innebära fartkontro­ller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden