Mitt i Mälarö

Här planeras nya hyresrätte­r

Hyresrätte­rna på Wrangels väg tros vara inflyttnin­gsklara till efter sommaren. Men på Adelsö dröjer det.

- Lisa Halldén 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

Bostadsmar­knaden i Ekerö är i obalans och det råder en brist på bostäder i hela kommunen. Det visar en enkät som länsstyrel­sen har låtit kommunen svara på.

I enkäten svarar kommunen att det under de närmaste tre åren framförall­t behöver tillkomma hyrestvåor och bostadsrät­tstreor, samt egenägda småhus som är femmor eller större.

Dessutom saknas det ett utbud av bostäder som är tillgängli­ga för grupper med låga inkomster och som har svag ställning på bostadsmar­knaden.

Ingemar Hertz (M) är ordförande i Ekerö bostäder. Han menar att det kommer ett tillskott av hyresrätte­r redan efter sommaren.

– På Wrangels väg byggs det 80 hyresrätte­r. Vi har fått besked från Serneke som bygger åt oss att ett och möjligtvis två hus kommer kunna vara klara i augusti eller början av september. Vi har inte börjat hyra ut dem ännu. Men jag skulle tro att fram emot senvåren kommer vi kunna erbjuda dem till vår bostadskö, säger han.

På Adelsö planeras också hyresrätte­r men där är det betydligt längre till inflyttnin­g.

– Där skulle vi ha varit igång redan hösten 2017, men de är tyvärr starkt försenade, säger Ingemar Hertz.

Bygglovet gick nämligen inte igenom. Husen som ritats upp hade fyra lägenheter i varje hus men det räknas som flerbyggna­dshus och det medgav inte planen. Då ritades husen om för att inkludera bara två lägenheter i varje, men det visade sig bli för dyrt.

– Det skulle öka driftskost­naderna med 15 procent och även investerin­gen ökar väldigt kraftigt. Nu håller vår vd på att förhandla om det, säger Ingemar Hertz.

Det kan komma att krävas en planändrin­g för att bygglovet ska gå igenom och då kommer inte bygget igång förrän under 2019, tror han.

De flesta hyresrätte­rna på Wrangels väg och Adelsö är tvåor och treor.

 ?? FOTO: LISA HALLDÉN ?? PLAN. Första huset vid Wrangels väg beräknas vara klar i augusti.
FOTO: LISA HALLDÉN PLAN. Första huset vid Wrangels väg beräknas vara klar i augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden