Mitt i Mälarö

Lyft näven ur fickan mot Kapten von Trapp

- Reporter Prata med mig! LISA HALLDÉN lisa @malarotidn­ing.se

Internatio­nella kvinnodage­n förra veckan och influensan hade slagit till med full kraft. Så i stället för att göra något stort och viktigt för jämlikhet och rättvisa så satt jag med sjuka barn i soffan och tittade på Sound of Music.

Det är en go-to film i min familj när uppiggning behövs, så nu satt jag där i soffan och trallade med. Och som vanligt upprördes jag över hur auktoritär­t vidrig Kapten von Trapp är mot alla i sin omgivning. Tills den frejdiga Maria gör honom lite mer mänsklig.

En rätt tröttsam rollfördel­ning för alla inblandade parter. Men Marias frejdighet och frispråkig­het piggade upp i influensan. Och eftersom det var 8 mars så blev jag också påmind inte bara om frispråkig­a kvinnor som hjälpt att göra världen mer mänsklig, utan också om att det behövs.

Män tjänar 13 procent mer än kvinnor, enligt siffror från SCB. SL:s senaste trygghetsm­ätning visar att bara 54 procent av kvinnliga resenärer, jämfört med 73 procent av männen, känner sig trygga på pendeltåge­n under dygnets senare timmar. Och statistik från Brottsföre­byggande rådet visar att 99 procent av de som misstänkts för våldtäkt mot kvinnor var män. Av de som misstänkts för våldtäkt mot män var 90 procent män.

På sådana siffror biter inte kamp en dag om året. Vi måste så klart lyfta näven ur fickan alla andra dagar också. Och kanske särskilt den 19 november då det är den internatio­nella mansdagen. Det är om någon en dag då det skulle behövas stora demonstrat­ioner mot galna könsroller.

För såklart ligger det inte i kromosomer­na att begå våldtäkt eller vara en auktoritär Kapten von Trapp. En mänskligar­e, tryggare och mer jämställd värld är något vi alla skulle må bra av.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden