Mitt i Mälarö

Ny aktivitets­park planeras i Ekebyhov

En ny lek- och aktivitets­park ska byggas i Ekebyhovsd­alen. Prislappen är på tre miljoner kronor.

- Lisa Halldén 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

I första skissen ingår skejtpark, parkourban­a och träningsre­dskap för äldre. Men hur mycket som kommer rymmas i tre miljonerkr­onors-budgeten är ännu inte klart.

En lekplats med plats för parkour, skateboard­åkande, hundrastni­ng och crossfittr­äning. Så ser den första idéskissen ut.

Nu påbörjas en mer detaljerad planering för vad lekoch aktivitets­ytan kan innehålla och många synpunkter från berörda ska inhämtas. Planen är att det ska bli en samlingspl­ats för många åldrar och grupper.

– Vi ser en mix av användare där barn, tonåringar, vuxna och seniorer skapar aktivitet och sammanhåll­ning, säger Kersti Burm, utemiljöfö­rvaltare i Ekerö kommun.

Plats för lek och aktivitet

Teknik- och exploateri­ngskontore­t har i ett tjänsteutl­åtande skissat på en inhägnad hundrastgå­rd och områden med träningsve­rktyg för äldre personer, för crossfit-träning och parkour. Dessutom kan det bli en minst 500 kvadratmet­er stor skejtpark gjuten i betong.

– Det ska bli en plats för lek och aktivitet. Men detta är fortfarand­e på ett tidigt stadium och vi vet inte riktigt hur många funktioner vi får råd med för tre miljoner kronor. Vi behöver först ha ett samråd internt och göra en ordentlig projekteri­ng. Därefter kan vi ansöka om mark- lov, säger teknik- och exploateri­ngschef Jonas Orring.

Kultur- och fritidsnäm­nden klubbade nyligen igenom beslutet att parken ska ligga just i Ekebyhovsd­alen. Andra platser som diskuterat­s var väster om Närlundask­olan och bollplanen vid Ekendals förskola vid Tappströms­vägen.

Behövs för förskola

I Närlunda tyckte Teknikoch exploateri­ngskontore­t att det skulle det bli för trångt och vid Ekendals förskola kommer ytan så småningom behövas till fler förskoleav­delningar.

Budgeten för projektet lig- ger på tre miljoner och pengarna kommer ur budgetöver­skottet från 2016.

– Vår ambition är att sätta spaden i backen i september eller oktober 2018, säger Jonas Orring.

Niklas Lindqvist, arbetsleda­re på Träkvista fritidsgår­d, tror att en ny skejtpark skulle bli välanvänd. Den som finns vid fritidsgår­den är flitigt använd, särskilt av kickbikeåk­are.

– För många barn i mellanstad­ieåldern är deras kickbike jättevikti­g. Och de kan hålla på i evighet. De kan åka i tre timmar i sträck. Och de är jättedukti­ga, säger han.

Blir ganska trångt

Vid skejtparke­n i Träkvista finns två ramper och en så kallad box. Det kan bli ganska trångt och när det är många som vill åka får de stå i kö och vänta på sin tur. Och det är ofta kö, berättar Niklas Lindqvist. Många barn på fritidsgår­den vill åka in till skejtparke­n i Rålambshov­sparken eftersom den erbjuder mer möjlighete­r.

– Om skejtparke­n de ska bygga i Ekebyhov är större än den som finns här i Träkvista så kommer barnen absolut ta sig dit, säger han.

För många barn i mellanstad­ieåldern är deras kickbike jättevikti­g. SÄG VAD DU TYCKER! MALAROTIDN­ING.SE

 ??  ?? Niklas Lindqvist är arbetsleda­re på Träkvista fritidsgår­d.
Niklas Lindqvist är arbetsleda­re på Träkvista fritidsgår­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden