Mitt i Mälarö

Därför nobbar kommunen påskfjädra­r

- Lisa Halldén

Färgglada fjädrar i påskriset?

Nej tack, säger Ekerö kommun.

Ekerö kommun har valt bort fjädrar i det påskpynt som kommunen sätter upp på offentliga platser. Det går nämligen inte att garantera att fåglarna som fjädrarna kommer ifrån har haft det bra.

– Vi vill att människor ska få upp ögonen för var fjädrar kommer ifrån och med det försöka skapa större medvetenhe­t om det. Det finns ingen anledning att djur ska behöva plågas för att vi ska få fjädrar i påskriset, säger Kersti Burm, utemiljöfö­rvaltare i Ekerö kommun.

Detta är inte första året kommunen nobbar fjädrarna.

– Om jag minns rätt så är det nu tredje året i rad som vi väljer bort påskfjädra­rna, säger Kersti Burm.

I stället för fjädrar kommer det pyntas med björkris och påskliljor vid Tappströms­rondellen, Ekerö centrum och Ekebyhovs slotts krukor. Med en tidig påsk finns det dock risk att det är alltför kallt för påskliljor.

– Om det fortfarand­e är minusgrade­r dygnet runt har vi plan B: färgglada papperspås­kägg med rosetter samt björkris, säger Kersti Burm.

Sätts upp i ottan Påskpyntet sätts upp strax innan påskhelgen, tidigt på morgonen för att inte störa trafiken. Sedan sitter det uppe runt tio dagar, beroende på vädret. I mitten på april kompletter­as plantering­arna med penséer.

I Sverige tar man inte vara på fjädrarna från slaktade fåglar, och därför importeras påskfjädra­rna. Enligt en kartläggni­ng från organisati­onen Djurens Rätt kommer näst intill alla påskfjädra­r som säljs på den svenska marknaden från fåglar som fötts upp i köttindust­rin i USA. Det gör det svårt att garantera djurskydde­t.

Enligt Djurens Rätt har runt 130 av Sveriges 290 kommuner valt bort fjädrar som pynt i offentliga miljöer. I vissa kommuner, så som Göteborg, har man även valt bort fjädrarna i samtlig verksamhet, som skola, förskola, vård och omsorg.

Att pynta björkris är en tradition med långa anor. Men inte förrän 1930-talet blev det vanligt med påskfjädra­r i riset. Innan det var det ofta utsmyckat med färgglada band och pappersblo­mmor.

Det finns ingen anledning att djur ska behöva plågas för att vi ska få fjädrar i påskriset.

 ??  ?? PÅSK. Ekerö väljer bort fjäderpynt.
PÅSK. Ekerö väljer bort fjäderpynt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden