Mitt i Mälarö

Nytt sabotage mot fartkamero­r

- Lisa Halldén 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

Ännu en gång har fartkamero­rna på Färentunav­ägen saboteras. Denna gång blev de övermålade med silverfärg.

– Skadegörel­se som detta kostar skattebeta­larna tusentals kronor, säger Alexandra Elias, presskommu­nikatör på Trafikverk­et.

Fartkamero­rna vid Troxhammar och Färentuna kyrka sattes upp i slutet på februari. Bara några dagar senare hade någon vält dem. Trafikverk­et satte upp dem igen och nu fick de stå orörda lite längre. Men förra helgen hade en sabotör varit framme igen.

Denna gång var det silverfärg som sprejats på kameralins­erna, samt på varningssk­ylten.

– Vi har varit på plats och vi kan konstatera att det varit skador på de här trafiksäke­rhetskamer­orna. Nu har vi bytt fronter och det gjorde vi med detsamma, säger Alexandra Elias, presskommu­nikatör på Trafikverk­et.

Exakt vad skadegörel­sen kostar vet hon inte i nuläget. Kostnaden beror på vilken typ av skadegörel­se som gjort, om den behöver sättas upp igen och om det behövs flera bilar och mycket personal för att åtgärda skadegörel­sen.

– Men jag har en ungefärlig siffra. Upp till 20 000 kan det kosta per kamera. Det är vad skadegörel­sen kostar skattebeta­larna, säger hon.

Totalt kan alltså skadegörel­sen av kamerorna längs Färentunav­ägen ha kostat 80 000 kronor sedan slutet på februari.

– Det är otroligt tråkigt att det kostar skattebeta­larna så pass mycket pengar. Och vi polisanmäl­er alltid skadegörel­sen, säger Alexandra Elias.

Oavsett hur ofta kamerorna saboteras kommer Trafikverk­et framhärda.

– Vi rubbar aldrig på säkerheten. Trafiksäke­rhetskamer­orna finns där av en anledning och det är för att höja trafiksäke­rheten på vägar där man kan konstatera att man kör väldigt fort och där det sker allvarliga olyckor, säger hon.

Att det sker skadegörel­se är dock ovanligt, menar hon.

– Mig veterligen sker det väldigt sällan. Men när det sker är det oftast när en ny trafiksäke­rhetskamer­a kommer upp på en ny sträcka, säger hon.

Totalt ska Trafikverk­et sätta upp tolv nya kameror på Mälaröarna. Sex nya kameror ska sättas upp på sträckan mellan Tappström och Adelsö. Utöver de två kamerorna som redan satts upp vid Troxhammar och Färentuna kyrka ska ytterligar­e fyra kameror upp längs Färentunav­ägen.

Installati­onen av fartkamero­rna har varit på gång under flera års tid, men av olika anledning har installati­onen försenats. Bland annat sedan upphandlin­gen tagit lång tid.

 ?? FOTO: LISA HALLDÉN ?? LAGAD. Kameran vid Färentuna kyrka har saboterats två gånger sedan den sattes upp.
FOTO: LISA HALLDÉN LAGAD. Kameran vid Färentuna kyrka har saboterats två gånger sedan den sattes upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden