Mitt i Mälarö

Bibblans tak har läckt i 20 år – nu lovas renovering

- Lisa Halldén 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

I nästan två decennier har det läckt in på biblioteke­t i Ekerö centrum. Först om ett år ska problemet lösas.

Taket på biblioteke­t i Ekerö centrum läcker på flera ställen. När det regnar häftigt eller snö smälter rinner det in i lokalen, och det sker minst 10-20 gånger om året.

När Arbetsmilj­överket var på biblioteke­t för en inspektion konstatera­de inspektöre­n att vattenläck­or sker på flera platser i lokalen och har skett under 15-20 år.

Enligt inspektion­en behöver de anställda på biblioteke­t ställa ut hinkar på golvet för att fånga upp vattnet och de återkomman­de vattenläck­agen skapar merarbete och frustratio­n.

– Du skulle ha kommit en dag då det regnade ordent- ligt, då skulle du få se alla hinkar vi har stående här, säger biblioteka­rie Åsa Sjöberg när Mälarö Tidning kommer för att prata om vattenläck­orna.

Byte av taket

Platserna där läckorna sker flyttar runt, men vissa platser har visat sig vara extra sårbara, menar hon.

– Vi har relativt nylagt golv som fått fula fläckar från vattnet, säger hon.

Det är kommunens fastighets­kontor som ansvarar för biblioteke­ts lokaler och vattenläck­orna har flera gånger rapportera­ts till dem.

– Olika entreprenö­rer har varit här och tittat på det. Och de konstatera­r att taket behöver bytas, men så ändras prioriteri­ngarna och ingenting görs, säger Åsa Sjöberg.

Kommunens kommunika- tionschef Johan Elfver säger att läckaget har åtgärdats temporärt vid flera tillfällen, men att det inte gått att lösa problemet.

– Man har nu kommit till den punkten att man börjat planera för att nästkomman­de år byta ut hela taket för att permanent bli av med det här, säger han.

Johan Elfver menar att det inte var Arbetsmilj­överkets inspektion som fick fart på planerna för takbytet.

– Nej man har varit väl medveten om det här problemet så den planeringe­n pågick redan innan inspektion­en, säger han.

I Arbetsmilj­överkets rapport menar biblioteks­ledningen att det varit oklart om någon utredning gjorts för att hitta orsakerna till vattenläck­orna och hur kommunen planerar att lösa lokalbrist­en.

Kommunikat­ionen med biblioteke­t verkar ha brustit rejält?

– Det finns alltid saker att sätta på förbättrin­gslistan. Den frågan ska givetvis gå tillbaka till fastighets­kontoret, om hur man förbättrar kommunikat­ionen framgent. Det kommer jag prata med fastighets­kontoret om, säger Johan Elfver.

Arbetsmilj­överket ska göra ett återbesök på biblioteke­t i maj och då ska det redovisas hur man ska komma till rätta med vattenläck­orna.

Det finns alltid saker att sätta på förbättrin­gslistan.

 ??  ??
 ?? FOTO: LISA HALLDÉN ?? Biblioteka­rie Åsa Sjöberg menar att vissa punkter i taket är extra sårbara.
FOTO: LISA HALLDÉN Biblioteka­rie Åsa Sjöberg menar att vissa punkter i taket är extra sårbara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden