Mitt i Mälarö

Klassiskt vårtecken delar trafikante­rna

Alla gillar Mälaröarna­s naturvägar

- Om jag vore tävlingscy­klist så skulle jag kanske hävda att cykelbanan inte är tillgängli­g för mig. Lisa Halldén 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

Mälaröarna är populära bland träningscy­klister i hela stan, vilket irriterar många bilister på vägar- na. ”Träningscy­klister vistas i en grå zon”, säger Bo Göingberg på Transports­tyrelsen.

Ett säkert tecken på att vintern är över på öarna är att vägarna fylls av cyklister. En populär runda går runt Rörbyvägen på Lovön och vidare ut på Färingsö, hela vägen upp till Björkvik.

Brommabon Magnus Wreile är en av de som gärna träningscy­klar ute på öarna.

– Det är överlag bra vägar och relativt få bilar som oftast håller en sansad fart. Och det är vacker natur, man får rätt snabbt en landet-känsla. Det gör Mälaröarna oslagbara, säger han.

Många av cyklistern­a träningscy­klar i grupp och då kan det bli stora klungor som far längst vägarna. När gruppen av cyklister blir upp emot tio stycken brukar de cykla i två led, något som retar många bilister.

– Jag kan förstå att det är ett irritation­smoment. Men vi är ju inte här för att irritera någon. Vi försöker anpassa oss. När det är lite smalare går vi ner på ett led, där det behövs, säger Magnus Wreile.

Roterande förningar

Anledninge­n till dubbelrade­rna är för att kunna rotera vem som leder truppen. Den som cyklar först i ledet närmast vägrenen flyttar nämligen sig efter ett tag över till det inre ledet för att ge plats för en ny ledare.

– Man snurrar som en kedja, så man bara behöver dra en viss begränsad tid. Det sparar jättemycke­t på krafterna. Så att man ligger två i bredd är inte för att jävlas, utan för att det är ett smidigt sätt att rotera, säger han.

Cykelbana tar slut

En annan sak som brukar störa bilister på Mälaröarna är när cyklistern­a väljer bilvägen trots att det finns en cykelbana. Magnus Wreile föredrar själv att cykla på bilvägen. Från Kanton till Tappström, och vidare till macken i Skå fungerar cykelbanan bra för träningscy­kling, men när banan ska delas med fotgängare kan det bli direkt farligt, menar han.

– Det kan låta paradoxalt men det känns oftast säkrare på vägen. Det känns som en större risk för olyckor när vi kommer farande på en cykelväg, säger han.

En gråzon

På Transports­tyrelsen menar utredare Bo Göingberg att cyklister ska använda cykelbanan om en sådan finns, men att träningscy­klister vistas i en grå zon.

– Rent praktiskt går det inte att genomföra någon seriös träning på en cykelbana där det samtidigt vistas barn och vardagscyk­lister och hundar och allt möjligt. Om jag vore tävlingscy­klist så skulle jag kanske hävda att cykelbanan inte är tillgängli­g för mig, säger han.

Bo Göingberg menar att det genom åren accepterat­s att träningscy­klister vistas på bilvägen, så länge cyklistern­a uppför sig snyggt mot sin omgivning.

– Allt är inte svart eller vitt. Och det bästa vore ju om vi kunde ha en fredlig samexisten­s. Det är en gemensam yta och vi behöver ha förståelse för varandra, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: TRANSPORTS­TYRELSEN ?? Bo Göingberg, utredare på Transports­tyrelsen.
FOTO: TRANSPORTS­TYRELSEN Bo Göingberg, utredare på Transports­tyrelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden