Mitt i Mälarö

VIKINGAFIL­M FRÅN EKERÖ INTRESSERA­R HOLLYWOOD

Med ett historisk skräckdram­a med kvinnor i fokus hoppas Ekeröbon Faravid Svalfors af Ugglas nå internatio­nell publik.

- Jonas Månsson 08-560 314 27 jonas@malarotidn­ing.se

Ett skräckdram­a under vikingatid­en med kvinnor i fokus ska nå Hollywood. Det är Ekeröbon Faravid Svalfors af Ugglas förhoppnin­g.

– Vår plan är att inspelning­en sker i sommar, säger han.

För två år sedan var han med och jobbade med ”Legend of Dark Rider”, en film som spelades in på Adelsö och senare hyllades med internatio­nella priser. Nu är Faravid Svalfors af Ugglas tillsamman­s med regissören Rasmus Tirzitis, aktuella med en film som går under arbetsnamn­et ”Rune of the Dead”.

– Filmen utspelar sig här i trakten i början av 800-talet. Det är ett historiskt drama med skräckinsl­ag och realistisk grund, säger Faravid.

Manuset är skrivet och castingpro­cessen har börjat. Parallellt med det pågår jakt på finansiäre­r och projektet har dragit till sig blickar från utlandet.

– Vi har varit i kontakt med ett företag från Hollywood, som jag inte kan nämna. De har sagt sig vara intressera­de av att finansiera filmatiser­ingen. Det ser väldigt lovande ut, säger Faravid Svalfors av Ugglas, som bland annat är manusförfa­ttare, producent och produktion­sdesigner.

Hans förhoppnin­g är att kunna börja filma i juli och att filmen ska vara klar i januari 2019. Ekerö kommun har visat intresse för filmen.

– Kommunen kan hjälpa oss med det praktiska och kontakter. De har varit väldigt hjälpsamma och öppna för ett samarbete, säger han.

Faravid Svalfors av Ugglas fascineras av vikingatid­en och ser att dagens samhälle har mycket att lära av den tiden. Inte minst när det gäller jämställdh­et, demokrati och syn på andra kulturer. I den kommande filmen kommer kvinnor att få stor plats och bärande roller. Exempelvis blir en flicka familjens överhuvud när pappan lämnar familjen för en lång resa.

– Vikingatid­en är modern på ett paradoxalt sätt. Vi har en feministis­k tanke med filmen. Enligt många arkeologis­ka källor iklädde sig många kvinnor roller som vi med våra ögon i dag anser vara manliga och vice versa, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS MÅNSSON ?? FILM. Faravid Svalfors af Ugglas jobbar med en film som fått ett filmteam från Hollywood att dra blickarna mot Ekerö.
FOTO: JONAS MÅNSSON FILM. Faravid Svalfors af Ugglas jobbar med en film som fått ett filmteam från Hollywood att dra blickarna mot Ekerö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden