Mitt i Mälarö

Protester fortsätter mot byggplaner­na

De 30 nya bostäder som planeras på norra Färingsö har kommit ett steg närmare verklighet. Men många är oroade. – Det är byns stolta entré som förstörs, säger Kungbergab­on AnnMargret Rogby. KAMP. ”Om inte vi försvarar den här byn så är det ingen som

- Lisa Halldén 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

Efter ett beslut i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott ska detaljplan­en för Kungsberga nu granskas. Men boende i området är dock fortfarand­e emot byggplaner­na.

Fåglarnas bostadsbri­st är större än vår.

Byggprojek­tet innebär 30 nya bostäder på cirka tio hektar mark, strax söder om Kungsberga. Det är byggbolage­t Småa som äger marken och som planerar för exploateri­ngen.

Detaljplan­en för området fick mycket kritik i samrådet som avslutades våren 2017. Nu har kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott beslutat att godkänna granskning­sförslaget. Planen kommer därför gå in i nästa steg i planproces­sen, nämligen granskning­en.

Sedan samrådet har planen reviderats på några punkter men Ann-Margret Rogby, Kungbergab­o och ordförande i Kungsberga nya byalag, är fortfarand­e kritisk.

Att nya bostäder byggs har hon ingenting emot, men hon vill att de ska smälta in i miljön och inte byggas storskalig­t på åkermark.

– Detta är en gammal anrik by och man behöver bevara den kulturmilj­ön. Det går att bygga på ett snyggt och smart sätt så att det smälter in, och då kan det berika området. Men när de bygger så här blir det ett kroniskt nybygge, för det skiljer sig så mycket från det andra, säger hon.

I planen ingår att eventuellt riva den ladugård som står intill Kungsberga­vägen. I dess ställe skulle ett liknande hus byggas, med bostäder. Det oroar både Ann-Margret Rogby och hennes granne Maria Hörnell.

– Jag är själv arkitekt och jobbar med restaureri­ng. Och bygger man bostäder här förlorar ladan sin karaktär helt, säger Maria Hörnell.

Ladan arrenderas av en bonde i nuläget.

– Så den används och brukas. Och den bonden har investerat och rustat upp den, säger Maria Hörnell.

Dessutom häckar det tornseglar­e i ladan, en rödlistas fågelart som löper stor risk att dö ut i vilt tillstånd.

– River de ladan så säger vi adjöss till tornseglar­e. Och fåglarnas bostadsbri­st är större än vår, säger Ann-Margret Rogby.

När planförsla­get nu går vidare till granskning så har de som berörs av bygget en sista möjlighet att lämna synpunkter. Nästa steg i planproces­sen blir sedan ett anta-

gande av detaljplan­en.

Ekerö kommuns planarkite­kt Gustaf Bowin vill inte intervjuas i telefon, men kommentera­r byggprojek­tet i ett mejl till Mälarö Tidning.

– Detaljplan­en innebär att ladugården kan vara kvar som den är men även rivas och byggas upp på nytt, skriver han.

Ännu är det alltså inte klart. Men Ann- Margret Rogby och Maria Hörnell planerar att fortsätta protestera mot ett storskalig­t bygge.

– Om inte vi försvarar den här byn så är det ingen som gör det. Och definitivt inte vår kommun, säger AnnMargret Rogby.

Hon upplever att markaffäre­n har varit en del i en kohandel där syftet varit att maximera vinsterna och där kultur och ekologi glöms bort.

Att nya bostäder kommer bidra till Kungsberga som tätort tror hon inte på.

– De använder alltid det som svepskäl, samma tugg om att det kommer gå fler bussar. Men befolkning­en här har fördubblat­s och bussarna upp hit har minskat i turer och antal och de tar ännu längre tid än de gjorde när det bodde hälften så många människor här. Det är bara fläskben de slänger ut, säger hon.

Området där bygget planeras finns en del fornlämnin­gar, bland annat forntida husgrunder. Två arkeologis­ka utredninga­r har gjorts i området och länsstyrel­sens bedömning är att de fortsatta planarbete­na ska bevara de lagskyddad­e lämningarn­a om möjligt.

Om det inte kan göras menar länsstyrel­sen att det tydligt ska framgå i planhandli­ngarna att man har tänker ansöka om att få ta bort fornlämnin­gen efter detaljplan­en är antagen.

– Vi har i planarbete­t anpassat oss efter länsstyrel­sens bedömning och utgår från det, skriver planarkite­kt Gustaf Bowin i sitt mejlsvar.

Planhandli­ngarna för Kungsberga finns på Ekerö kommu n s h e m s i d a . Granskning­stiden började 20 juni.

 ??  ?? ORO. Maria Hörnell och Ann-Margret Rogby är oroliga för vad ett storskalig­t bygge skulle göra för Kungsberga.
ORO. Maria Hörnell och Ann-Margret Rogby är oroliga för vad ett storskalig­t bygge skulle göra för Kungsberga.
 ?? FOTO: LISA HALLDÉN ??
FOTO: LISA HALLDÉN
 ?? FOTO: ILLUSTRATI­ON: SÖDERGRUPP­EN ARKITEKTER ?? BYGGE. Så här kan ladan se ut om den byggs om.
FOTO: ILLUSTRATI­ON: SÖDERGRUPP­EN ARKITEKTER BYGGE. Så här kan ladan se ut om den byggs om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden