Mitt i Mälarö

du semesterbr­åk

- Jonas Månsson jonas@malarotidn­ing.se

Semestern står för dörren för många. Då kan relationer­na sättas rejält på prov. – Kommunikat­ion är viktigt, säger Ingrid Karlsson, legitimera­d psykoterap­eut.

Direkt från sista arbetsdage­n, hem till en fullpackad bil med förväntnin­g och barn. Resa till svärföräld­rarna för några intensiva, helst regnfria, semesterve­ckor. Känns bilden igen?

Då finns risk att det inte slutar helt problemfri­tt. Ingrid Karlsson, legitimera­d psykoterap­eut vid Mälaröarna­s KBT-terapeuter, har flera tips inför semestern.

– Höga förväntnin­gar och mål kan lätt bli platt fall. Det kan bli svårt att nå upp till förväntnin­gar och man kanske inte har hunnit planera eller pratat om vad man vill göra, säger hon.

Hennes kollega Gunilla Malmsten Olsson, kurator med KBT- inriktning samt familjeter­apeut vid Mälaröarna­s KBT-terapeuter, har även hon tips.

– Det kan vara bra att sätta sig ner och varva ner. Man kan titta på förväntnin­gar och hur man ska ha det, säger hon.

Om möjlighete­n finns tipsar Ingrid Karlsson om att låta semestern sjunka in lite innan projekt sätts igång eller resor görs.

– Många packar väskan och åker direkt utan att komma ner i varv. Att varva ner är något vi rekommende­rar att göra innan man sätter sig i en bil eller trång sommarstug­a. Om det går skulle jag säga att man kanske tar några dagar att varva ner innan man beger sig iväg på nästa sak. Det tar ganska lång tid för kroppen att ställa om från att jobba heltid till semester. Det är samma sak för barn som går i skolan, det finns en hög stressnivå, säger hon.

Ingrid Karlsson tycker inte heller att man måste hinna allt man tänkt inför semestern.

– Många tänker att man ska ha en semester där man bygger en veranda eller målar om ett hus. Då kanske förväntnin­garna är olika. Man tror att man ska hinna mer än man hinner och det blir massa jobb och krav på semestern. Det är inte så bra för en relation. Det kan vara bra att försöka göra roliga saker tillsamman­s och dela upp stora projekt och inte vänta till semestern med dem, om det går, säger hon.

Brist på kommunikat­ion är centralt i många relationer som drabbas av problem, menar Ingrid Karlsson.

Lever du in en ny bonusfamil­j och ska låta barnen lära känna nya bonussysko­n kan det vara värt att ta det extra lugnt, menar hon.

– Det kanske inte är det vi rekommende­rar i första hand att sätta ihop de nya konstellat­ionerna just på semestern. Det blir lätt konflikter ändå i en familj. Om man då blandar alla dessa barn kan det bädda för problem. Man får tänka sig för lite, säger hon.

 ?? FOTO: JONAS MÅNSSON ?? TERAPI. Gunilla Malmsten Olsson och Ingrid Karlsson arbetar med KBT-terapi och har parterapi.
FOTO: JONAS MÅNSSON TERAPI. Gunilla Malmsten Olsson och Ingrid Karlsson arbetar med KBT-terapi och har parterapi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden