Mitt i Mälarö

Sommarplåg­orna som hotar idyllen

”En stulen båtmotor kan förstöra sommaren rejält. Mer än några getingar i saftglaset.”

- Lisa Halldén

Mälarösomm­aren är fylld av söta bad och blommiga kohagar. Men med getingar, båtstölder och gräsklippa­nde grannar finns det också en hel del som kan störa idyllen.

Hängmatteg­ung, varma bad, ljumma kvällar och vackra solnedgång­ar. Eller ettriga getingar, giftigt badvatten och stulna båtmotorer? Här är plågor som hotar förstöra Mälaröarna­s sommaridyl­l. ALGBLOMNIN­G

Högsommarv­ärmen kan göra att algblomnin­g i Mälaren får extra fart. Håbo kommun gick ut med en varning för algblomnin­g vid Kalmarsand i Bro redan för en vecka sedan.

Ännu finns inga varningar för algblomnin­g i Ekerö kommun. Men håller värmen i sig kan vi räkna med grönt vatten.

– Höga vattentemp­eraturer och soligt lugnt väder ger fart till blomningar­na, säger Karl Norling, utredare på Havsoch vattenmynd­igheten.

Kommunen avråder från att bada om det är stora samlingar med alger, särskilt barn och djur är särskilt känsliga.

Om man badar i vatten med algblomnin­g ska man undvika att svälja vatten och man bör duscha efter badet, för att undvika hudirritat­ioner, ögonbesvär och förgiftnin­g.

GETINGAR

Förra året var Mälaröarna förskonade mot getingar i saftglasen. Det kan betyda att vi står inför en getingsomm­ar.

Statistike­n bakåt visar nämligen att getingpopu­lationen går i tvåårscykl­er. Var det lite getingar ena året så tenderar det att bli fler året efter.

Men fortfarand­e är det inte säkert att det blir någon getinginva­sion. Torkan kan nämligen ha gjort det svårt för getingarna. Exakt hur sommaren blir är alltför tidigt att sia om.

– I maj när det var så fruktansvä­rt varmt och torrt så sköt vår statistik käpprätt uppåt. Så vi tänkte att nu blir det en getingsomm­ar. Men sen har vi sett de tre första veckorna i juni att det dalat enormt. Så det är väldigt osäkert läge, säger Cecilia Sidmalm, pressansva­rig på Anticimex.

BÅTSTÖLDER

Båtstölder ökade rejält i Stockholms län förra året och detta års båtsäsong har också börjat med en del båtstölder.

– En stulen båtmotor kan förstöra sommaren rejält. Mer än några getingar i saftglaset, säger Göran Thingvall, ordförande i Ekerö Båtklubb.

Ofta drabbas båtklubbar­na som ligger lite avsides. Ekerö Båtklubb ligger på vägen ut mot Fantholmen och

I maj när det var så fruktansvä­rt varmt och torrt så sköt vår statistik käpprätt uppåt.

vintertid är det ganska tyst där ute. Det är också när kvällarna blir mörkare som många stölder sker.

På sommaren däremot är det mycket folk i rörelse och det minskar risken för stölder, menar Göran Thingvall.

– Tjuvarna kommer från sjösidan på somrarna och vi ligger inbäddade här. Det är inte så öppet, säger han.

Klubben har dessutom båtvakter, där båtägare turas om att vakta hamnen på nätterna under vår, sommar och höst. Det tror Göran Thingvall är det allra bästa sättet att förebygga stölder.

– Någon gång har det varit någon bil som sett mysko ut som vänt igen när man gått ut och visat att man är här. Det går ju inte att säga om det är någon som kommit dit för att stjäla, men helt klart är det avskräckan­de att det är folk här, säger han.

MYGGOR

Mälarösomm­aren började med en myggchock. Stora som helikoptra­r dök de plötsligt upp i maj, ofta i fullt solsken.

Den snörika sommaren hade gett gott om vattenpöla­r i skogen, perfekta för myggägg. Med de höga temperatur­erna i maj så gick kläckninge­n fort.

Men enligt Statens veterinärm­edicinska anstalt lever myggor bara drygt en månad och torkan som varit har gjort att färre nya myggor kläckts. Fortsätter torkan kan sommaren alltså bli riktigt myggfattig.

HÖGLJUDD GRÄSKLIPPN­ING

Att grannen drar igång motorgräsk­lipparen mitt under kaffestund­en i morgonsole­n eller middagen på verandan – det är en sak som kan reta gallfeber på många.

Rent rättsligt har man i princip rätt att klippa gräset när man vill, så länge det inte görs så hänsynslös­t att det kan räknas som ofredande. Men ömsesidig hänsyn och dialog är ändå bäst för att främja grannsämja, menar Ulf Stenberg, chefsjuris­t på Villaägarn­as riksförbun­d.

” Om grannen hade fest och vid ett enstaka tillfälle var något för högljudd, behöver du ju inte starta motorgräsk­lipparen tidigt nästa morgon”, är hans råd.

 ??  ?? VAKT. Genom att båtägare patrullera­r bryggorna nattetid förebyggs många stölder, tror Ekerö båtklubbs ordförande Göran Thingvall.
VAKT. Genom att båtägare patrullera­r bryggorna nattetid förebyggs många stölder, tror Ekerö båtklubbs ordförande Göran Thingvall.
 ?? FOTO: LISA HALLDÉN ??
FOTO: LISA HALLDÉN
 ?? FOTO: SARA IGGLUND ?? STATISTIK. Cecilia Sidmalm är pressansva­rig på Anticimex.
FOTO: SARA IGGLUND STATISTIK. Cecilia Sidmalm är pressansva­rig på Anticimex.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? MOTOR. Gräsklippn­ing vid fel tider retar många.
FOTO: MOSTPHOTOS MOTOR. Gräsklippn­ing vid fel tider retar många.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden