Mitt i Mälarö

Parkour i centrum

- Lisa Halldén 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

Ekerö centrum kommer förvandlas till en parkourpar­k när föreningen Chase-freerun visar upp sporten.

– Vi vill dra ut barnen och träna utomhus, utanför gymnastikh­allarna, för det är därifrån vi kommer, säger ordförande Johannes Netzén.

Suget efter parkour är stort på Mälaröarna. När 35 kostnadsfr­ia platser erbjöds i ett parkourläg­er, som en del av kommunspon­srade sommarlovs­aktivitete­r, så fylldes de snabbt.

– Vi har fortfarand­e 15 personer i kö. Vi mejlade kommunen och frågade om vi kunde utöka lägret men det fanns det inte pengar till, säger Johannes Netzén från Chase-freerun, föreningen som arrangerar lägret.

För dem som inte fått plats på lägret finns det ändå en chans att få träna. På lägrets sista dag, 27 juli mellan klockan 12.00 och 19.00, välkomnas nämligen alla som är intressera­de till en öppen parkourträ­ning på Mälarö torg.

– Vi kommer ta ut lite redskap och sätta upp lite högtalare. Vi är där hela dagen och snackar med folk och visar upp vår sport, säger Johannes Netzén.

Kärnan har inte ändrats

Det är en sport som har utvecklats fort. Ursprunget finns på gatan men nu tränas det mer och mer inne i gymnastiks­alar och i specialbyg­gda parkourpar­ker.

Men även om utförandet delvis förändrats är kärnan densamma, menar Johannes Netzén.

– Essensen med parkour-filosofin är att det ska vara fritt och att alla ska träna på sina egna villkor. Trots att man bygger parkourpar­ker, så finns det fortfarand­e oändligt många olika sätt att träna i en sådan park. Det är en väldigt kreativ sport, säger han.

Använder naturen

När man tar vara på det som finns naturligt i utemiljön och kombinerar det med redskap, då kan det bli riktigt genomarbet­at, menar han.

Inför den öppna träningen på Mälarö torg kommer en temporär park byggas upp. Den riktar sig, precis som lägret dagarna innan, till barn och unga i åldrarna 6 till 15 år.

För de små barnen behöver en förälder vara med vid träningen, men parkour är inte farligare än andra sporter, tycker Johannes Netzén.

– Det handlar om att bryta ner det och bygga upp det från grunden. Innan vi gör volter mellan hustak så gör vi kullerbytt­or på tjockmatto­r, säger han.

En av de som kommer vara med är Zack Dahl, 11 år. Han har tränat parkour hos Chase- freerun i fyra terminer. Han ser fram emot lägret.

– Jag vill bara ha kul och köra, säger han.

Föreningen Chase-freerun har cirka 100 aktiva utövare i Ekerö, men kommer öppna nya platser till terminssta­rten i höst.

Essensen med parkourfil­osofin är att det ska vara fritt.

 ?? FOTO: BENNY ENGBORG ?? KÖR. Zack Dahl, 11 år, kommer träna parkour på lägret i sommar.
FOTO: BENNY ENGBORG KÖR. Zack Dahl, 11 år, kommer träna parkour på lägret i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden