Mitt i Mälarö

Dom går på Krimalvård­ens linje om frigång för studier

- Lisa Halldén 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

Universite­tsstudier är inte nog för att få frigång. Det slår förvaltnin­gsrätten fast.

En intagen får inte lämna Färingsöan­stalten för att kunna läsa på universite­tet i höst. Det har Kriminalvå­rden beslutat. Nu går förvaltnin­gsrätten på Kriminalvå­rdens linje.

Den antagna sitter av ett fängelsest­raff för grovt narkotikab­rott. Hon har under sina fyra år i fängelse pluggat ekonomi på distans och skulle till hösttermin­en vilja börja en kurs som skulle ge henne en magisterex­amen i ekonomi. Denna kurs går inte att läsa på distans och därför har hon ansökt om frigång, det vill säga möjlighet att kunna vistas utanför fängelset på dagtid.

Den antagna menar också att hon har fått ett erbjudande om arbete om hon är färdigutbi­ldad till sommaren 2019.

Men Kriminalvå­rden har redan beviljat en utslussnin­gsperiod med frigång från slutet på 2018, vilket är ett år innan den villkorlig­a frigivning­en förväntas infalla. En längre utslussnin­gsperiod än så anses den antagna inte behöva.

Den antagna har enligt Kriminalvå­rden ett fungerande arbetsliv bakom sig och möjlighete­rna att plugga på universite­tet kommer finnas kvar, menar Kriminalvå­rden.

Beslutet fattades i mars och blev då överklagat av den antagna. Förvaltnin­gsrätten har nu avslagit överklagan­det och menar att fyra månaders ytterligar­e frigång, utöver de tolv månader som Kriminalvå­rden beviljat, kommer att väsentligt förbättra den antagnas möjlighete­r att försörja sig efter frigivning­en.

En tidigarela­gd frigång skulle urholka hennes fängelsest­raff menar förvaltnin­gsrätten.

 ?? FOTO: LISA HALLDÉN ?? LÅST. Den antagna får inte lämna fängelset för att studera i höst.
FOTO: LISA HALLDÉN LÅST. Den antagna får inte lämna fängelset för att studera i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden