Mitt i Mälarö

VÄDJAN TILL ALLA FRUKTSUGNA ÖBOR: KOM OCH HÄMTA

91-åriga Metta Lena kan inte ta hand om alla sina äpplen och päron.

- Text & foto: Daniel Cannervik

Jag har väl skördat 70 kilo hittills, men det är samtidigt bara en bråkdel av allt.

Nyligen berättade Mälarö Tidning om hur Ekebyhovs slott inte har möjlighet att ta hand om all fallfrukt i parkens äppelgenba­nk. För många äpplen i år, helt enkelt. Villaägare­n Metta Lena Karlgren i Närlunda har samma problem, med skillnaden att hon är 91 år och har svårt med rörlighete­n.

– Jag plockar och plockar men det bara drösar ner äpplen och päron, det är fruktansvä­rt. Jag har dålig balans och halkar på all frukt, säger hon.

För två år sedan, som också var ett bra fruktår skördade Metta Lena över 280 kilo i sin trädgård, men i år är det minst det dubbla, berättar hon. Hon får egentligen inte klättra på stegar, men har känt sig nödgad att göra något.

– Jag har väl skördat 70 kilo hittills, men det är samtidigt bara en bråkdel av allt.

Helst skulle hon vilja se att containrar ställdes ut vid infarterna till villaområd­ena, så att villaägarn­a själva skulle kunna lämna av frukten med bil eller skottkärra.

Metta Lena har varit i kontakt med både Roslagsvat­ten och Skå återvinnin­g, men bara fått rådet att lägga frukten i de gröna avfallspås­arna.

– Visst kan man göra det, men det får plats tolv äpplen i en påse, så det är bara en droppe i havet. Alla här omkring har äppelträd dessutom, så grannarna är ju inte intressera­de av mina äpplen.

Med sorg i hjärtat ser hon nu i stället hur all frukt bara ligger och ruttnar bort framför hennes ögon.

– Jag ser runt om i villaträdg­årdarna hur mycket som ligger på marken. Det känns hemskt att det inte kan bli biogas av det, säger Metta Lena Karlgren.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden