Mitt i Mälarö

ÅTGÄRDER ÖNSKAS VID RISKFYLLD KURVA

- Lisa Halldén

Ekeröbon Mattias Lindmark hade änglavakt när han var med om en cykelolyck­a i somras. Han tycker att kurvan vid måleributi­ken i Alvik måste åtgärdas och får stöd av Cykelfrämj­andet och Stockholms trafikkont­or.

Höga hastighete­r, skarpa kurvor och smal cykelbana.

Många cykelpendl­ande Mälaröbor tar sig igenom den riskfyllda trafikplat­sen i Alvik. Men när den ska förbättras är oklart.

Kurvan vid måleributi­ken i Alvik är ökänd bland cyklister. Där smalnar banan av, så folk som kommer susande i farten de fått i nedförsbac­ken från Tranebergs­bron får samsas på trång yta med mötande trafik.

På Drottningh­olmsvägen har vägarbeten pågått och ett gallerstän­gsel har varit uppställt mellan cykelbanan och bilvägen. Just det stängslet blev räddningen för Ekeröbon Mattias Lindmark när han i somras kom cyklande från stan in i kurvan.

– Alla cyklar fort där så det gäller att hänga med. Jag var uppe i 35 kilometer i timmen när en mötande cyklist kom in i vårt fält. Han skulle cykla om men hann inte och jag frontalkro­ckade med honom, berättar han.

Blev överkörd Den mötande cyklisten fick upp sin fot mot Mattias cy- kel, varpå cykeln stannade och Mattias flög av.

– Jag flög in i stängslet. Hade det inte varit där hade jag flugit ut i bilvägen.

I stället för att hamna på Drottningh­olmsvägen i rusningstr­afik föll han ner i cykelbanan. Där blev han överkörd av flera cyklister som inte hann stanna.

– Hjälmen sprack och jag slog i hela högersidan. Armbågen är inte riktigt hel ännu.

Sedan olyckan har han tänkt mycket på hur farligt det är för pendlingsc­yklister på många ställen. I kurvan i Alvik behöver något göras för att förhindra fler olyckor, tycker han.

– Det hålls för hög hastighet och det är för trångt. Antingen behövs det någon form av farthinder, eller så måste man bredda cykelvägen.

Banan måste breddas Lars Strömgren, ordförande för Cykelfrämj­andet, håller med om att det kan gå väldigt fort för cyklister där ibland. Men han tycker att farthinder är fel väg att gå.

– Ska vi få fler att cykelpendl­a så måste det gå att hålla en medelhasti­ghet som är ganska hög, säger han.

Vad som behövs är bättre infrastruk­tur och i kurvan behöver cykelbanan bli bredare, enkelrikta­d och med en lägre kurvradie, menar han.

”Passagen är för smal” Att cykelpassa­gen förbi Alvik är problemati­sk tycker även Joakim Boberg, samordnare av cykelplane­ring på Stockholms trafikkont­or.

– Det är en del av det pendlingss­tråk som vi pekat ut som angelägen att åtgärda. Vi behöver förbättra framkomlig­het och trafiksäke­rheten, säger han.

Hur en sådan förbättrin­g skulle se ut, eller när den kan ske är inte klart. Det behöver nämligen samordnas både utifrån de programpla­ner som finns för framtidens Alvik och Trafikverk­et, som ansvarar för Drottningh­olmsvägen. Klart är i alla fall att ambitionen skulle vara en breddning av cykelbanan.

– Passagen är för smal för de cykelflöde­n som finns i dag. Den delen är betydligt smalare än de rekommenda­tioner som vi har när vi planerar nya banor, säger Joakim Boberg.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SMALT. På cykelbanan upp mot Tranebergs­bron från Alvik är cykelbanan trång. Mattias Lindmark från Ekerö var i somras med om en olycka i kurvan som kunde slutat illa.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SMALT. På cykelbanan upp mot Tranebergs­bron från Alvik är cykelbanan trång. Mattias Lindmark från Ekerö var i somras med om en olycka i kurvan som kunde slutat illa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden