Mitt i Mälarö

Infartspar­kering kan bli avgiftsbel­agd 2019

- Jonas Månsson 08-560 314 27 jonas@malarotidn­ing.se

Pendlare och kommunen är överens. Kommunens infartspar­keringar räcker inte till.

Nu ska avgift för parkering utredas.

Den stora infartspar­keringen vid kommunhuse­t rymmer 270 bilar. Men det räcker inte i nuläget. Även vid Svanhagen kan det vara svårt att hitta plats. Den tillfällig­a infartspar­keringen vid Tegelbruks­vägen brukar ha platser, men den används betydligt mer än tidigare. Den bilden ger flera läsare som Mälarö Tidning har varit i kontakt med.

Även Ekerö kommun ser ett problem med situatione­n.

– Infartspar­keringen i Tappström är överbelagd, den är bekymmersa­m, säger Jonas Orring, kommunens teknik- och exploateri­ngschef.

Han upplever att proble- met har vuxit under en längre tid, men vill inte spekulera i hur länge det har varit fullt.

Många kommer utifrån

Som orsak till att platserna inte räcker till ser han att de tas av bilister som inte är hemmahöran­de i kommunen.

– 25 procent av de som står där kommer från andra kommuner. Det är byggarbeta­re, Arrivas personal och lärare på Tappström som ställer bilen där som jobbparker­ing, säger Jonas Orring.

Just Arrivas personal tror han kan bidra till att det tidigt på morgonen är ont om platser.

Nu ser kommunen över en lösning.

– Vi kommer att genomföra en utredning. Syftet är att gå fram till politiken och avgiftsbel­ägga den för de bilar som inte är hemmahöran­de i kommunen. Förmod- ligen blir det så att det blir avgiftsbel­agd för sådana som inte har månadskort på SL, det kan bli några kronor per timme, säger han.

Utreds i höst

På så vis ska fler välja att åka kollektivt. En initial tanke är att de som har ett aktiverat månadskort på SL ska kunna få ett parkerings­tillstånd att lägga i vindrutan.

Utredninge­n ska genomföras under hösten och väntas vara klar innan årsskiftet

– Sedan kommer vi att gå fram till politiken kanske första kvartalet 2019. All utrust- ning som ska till kanske kan vara på plats till sommaren, säger Jonas Orring.

Den tillfällig­a infartspar­keringen vid Tegelbruks­vägen blir kvar till april 2020. Jonas Orring uppskattar att omkring 40 av de 100 platserna används.

– Jag vet inte om folk inte hittar dit, eller om de tycker att det är för långt, säger han.

Ansluta till förbifarte­n

Långsiktig­t har kommunen förhoppnin­gar att komma överens med Statens fastighets­verk och Trafikverk­et och bygga en infartspar­kering i anslutning till Förbifart Stockholm.

Jonas Orring tror inte att Karusellpl­ans avgiftsbel­äggning eller fler pendelbåts­turer har haft någon effekt på infartspar­keringarna.

25 procent av de som står där kommer från andra kommuner.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS MÅNSSON ?? FULLT. Ett stort antal bilar står felparkera­de när parkerings­rutorna är fyllda vid infartspar­keringen i Tappström.
FOTO: JONAS MÅNSSON FULLT. Ett stort antal bilar står felparkera­de när parkerings­rutorna är fyllda vid infartspar­keringen i Tappström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden