Mitt i Mälarö

Kolla på film hemma med bibblans nya tjänst

Ekerö bibliotek har fått ett eget litet Netflix. Nu kan låntagarna streama film från en ny tjänst. Och det är naturligtv­is helt gratis.

- Text och foto: Elin Bisander

T jänsten har länge varit efterfråga­d och för två veckor sedan släpptes den på Ekerö bibliotek. Utbudet kommer från filmtjänst­en Cineastern­a som erbjuder 1 900 olika titlar med ambitionen att erbjuda fem nya filmer varje vecka.

– Vi har många kunder som hyr fysiska filmer och tänker att vi vill lägga mer pengar på streamad film. Det är en breddning för att det även ska bli mer lättillgän­gligt, alla tar sig ju inte hit så lätt. Cineastern­a satsar på det som de själva klassar som kvalitetsf­ilm, man kan streama en hel del svenska filmer, utländskt drama och äldre filmer, säger Johan Jönsson, biblioteka­rie på Ekerö bibliotek.

Det verkar som att många vill prova tjänsten när de hör talas om den.

Två filmer i veckan får man streama från tjänsten och det är gratis för låntagarna, det enda som behövs är ett biblioteks­kort och en personlig kod. Filmerna går att se på de flesta typer av plattforma­r som Ipad, telefon, Apple tv och i datorn. I dagsläget är ett sextiotal bibliotek runt om i landet anslutna till tjänsten.

– Användande­t har börjat väldigt lugnt, men jag tror att det är för att många ännu inte vet att tjänsten finns. Många kunder blir väldigt intressera­de och det verkar som att många vill prova tjänsten när de hör talas om den, säger Johan Jönsson.

Själv har han hunnit streama dokumentär­en ”Det stora blå” och har redan blivit sugen på nästa film.

– Nu väntar Kieslowski­s Trikoloren, den röda, den vita och den blå filmen.

Kommande veckas nyheter är bland annat dokumentär­en om Whitney Houston och den nederländs­ka filmen ”Kauwboy” som kallats för 2010-talets ”Mitt liv som hund”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden