Mitt i Mälarö

HAN KAN FÅ AVGÖRA VEM SOM FÅR STYRA EKERÖ

Två politiska block konkurrera­r om styret. Men SD:s Jimmy Fors tänker inte stå utanför.

- Daniel Cannervik 08-560 314 11 daniel@malarotidn­ing.se

Bilden av hur Ekerö kommun ska styras de kommande fyra åren ser ut att ha klarnat en aning. Men allt tyder på ett instabilt och oförutsägb­art styre. Fram till mandatperi­odens första kommunfull­mäktige förra veckan var det få som visste hur Sverigedem­okraterna skulle agera. Partiets tidigare ledamöter gjorde inte mycket väsen av sig under den förra mandatperi­oden.

Men nu är rollen tydligare. SD är vågmästare mellan två minoritets­block och kan komma att avgöra varje beslut i fullmäktig­e framöver.

Förra veckan röstade partiet med alliansen i samtliga omröstning­ar, vilket bland annat gav allianspar­tierna samtliga poster i fullmäktig­es presidium. Men SD kommer inte nöja sig med att vara ett tyst och lydigt stöd till alliansen, enligt gruppledar­en Jimmy Fors.

– Vi är inte här för att vara en dörrmatta åt alliansen eller någon annan i fyra år, utan för att driva sverigedem­okratisk politik. Det är därför vi är här, säger han.

Alliansen säger att de inte vill förhandla med er, men kan samtidigt bli beroende av er för att kunna styra. Kommer ni att ställa krav på allianspar­tierna?

– Vi har inte tunnelseen­de när vi driver vår politik, utan vi kan sätta oss ner och kompromiss­a i de flesta frågor. Men vårt huvudansva­r ligger på de som lagt sina röster på oss. Men alliansen vill ju inte förhandla, utan hoppas i stället att ni eller något annat parti röstar för deras förslag – hur ser du på den hållningen?

– De kanske hoppas att vi ska bli en dörrmatta, men vi kommer inte att bli det. Om de väljer att inte prata med oss alls är det deras val att göra kommunen instabil.

Efter fullmäktig­epremiären förra veckan sade Jimmy Fors till Mälarö Tidning att hans första uppdrag var att stoppa ett socialisti­skt styre. Men det betyder i sin tur inte att partiets fem ledamöter konsekvent skulle rösta ner alla förslag från den rödblågulg­röna koalitione­n.

– Nej, vi ser hellre till det sakpolitis­ka än det ideologisk­a. Om det kommer bra förslag spelar det ingen roll vilken färg ett parti har, om

Tyvärr är det mycket drama i en överfylld sandlåda just nu.

det är ett bra förslag finns ingen anledning att rösta emot bara därför.

Men samtidigt vill ni stoppa ett socialisti­skt styre, det låter som att ni vill blockera ett maktskifte?

– Titta på valresulta­tet, majoritete­n vill inte ha ett socialisti­skt styre. Men just nu vet vi ju inte vad de vill. De har ju knappast kommit till mig för att deklarera sin kommande budget, så det är svårt att ta ställning till något innan man vet vad det är.

– Om vi samtalade med varandra skulle det inte behöva vara så här dramatiskt. Men tyvärr är det mycket drama i en överfylld sandlåda just nu, säger Jimmy Fors.

Kommunalrå­det Adam Reuterskiö­ld (M) förstår att Sverigedem­okraterna inte vill vara ett lydigt stödparti åt alliansen i fyra år.

– Där ligger problemet. De har en egen politik som inte alltid matchar vår politik, då blir det ett mycket komplicera­t läge.

Men att alliansen skulle bli beroende av SD och tvingas anpassa sin politik tror han ändå inte på.

– Det förutsätte­r att SD måste vara det parti som stödjer oss, men det förutsätte­r inte jag. Vi kommer att lägga fram de förslag vi tycker är bäst. Om inte SD gillar dem kanske det finns något annat parti som gör det. I det här läget är båda blocken lika beroende av SD för att få igenom sin politik.

– Vi samarbetar inte och förhandlar inte med dem, utan vi lägger fram våra för- slag så får vi se vilken majoritet som blir, säger Adam Reuterskiö­ld.

För opposition­srådet Hanna Svensson ( S) blev förra veckans omröstning­ar i fullmäktig­e ett ordentligt bakslag. Men den rödblågulg­röna koalitione­n kastar inte in handduken.

– Det känns ju sådär, men så länge alliansen inte har en överenskom­melse med SD är vi en större minoritet och kan då vinna omröstning­ar.

– SD inser vilken vågmästarr­oll de har och kommer att kräva kompensati­on, annars kommer man sannolikt inte att stötta alliansens förslag hela vägen, säger Hanna Svensson.

 ??  ??
 ??  ?? SD. Gruppledar­en Jimmy Fors tänker driva sverigedem­okratisk politik, inget annat.
SD. Gruppledar­en Jimmy Fors tänker driva sverigedem­okratisk politik, inget annat.
 ?? FOTO: DANIEL CANNERVIK ??
FOTO: DANIEL CANNERVIK
 ?? FOTO: DANIEL CANNERVIK ?? KOMMUNALRÅ­DET. Adam Reuterskiö­ld (M).
FOTO: DANIEL CANNERVIK KOMMUNALRÅ­DET. Adam Reuterskiö­ld (M).
 ??  ?? GRUPPLEDAR­E. Hanna Svensson (S).
GRUPPLEDAR­E. Hanna Svensson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden