Mitt i Mälarö

Därför var det köer vid färjan

- Jonas Månsson

Glesare trafik och försenade pendlare.

Problemen vid Slagstafär­jan har väckt mycket reaktioner.

– Det ställer till människors vardag, säger kommunens kommunikat­ionschef Johan Elfver.

Färjan Pluto som trafikerar Ekeröleden är på planerat underhåll. För att ersätta den sattes en mindre färja in nyligen. Men ersättning­sfärjan kunde inte användas under en period. Ekeröleden trafikerad­es då med två färjor i stället för tre.

– Det var på grund av underhåll och försenad leverans från varvet, säger Ingrid Jarnryd, kommunikat­ionschef på Färjereder­iet.

För att undvika liknande situatione­r är det viktigt att de fartyg som finns kan användas, menar hon.

– Vi får se till att ha en större färjeflott­a, men samtidigt är det kostsamt. Vi måste se till att kunna sätta in dem just där de behövs som bäst och att de hela tiden går i trafik. En färja som inte går i trafik kostar. Det finns en stor poäng i att ha en slimmad organisati­on och en flotta som består av de fartyg som verkligen går i trafik. Vi kan inte ha fartyg som väntar, säger hon.

Färre färjor slog hårt mot resenärern­a.

– Det innebar att det blev kvartstraf­ik ett antal dagar. Det dröjde längre än Färjereder­iet hade befarat innan den tredje färjan kom tillbaka. Det blev en hel del problem, säger kommunens kommunikat­ionschef Johan Elfver.

Tre färjor i drift nu

Problemen pågick i sex dagar, men sedan den 24 oktober går tre färjor. Johan Elfver var i kontakt med Färjereder­iet i samband med problem. De och kommunen mottog synpunkter från trafikante­r.

– Folk blev sena till arbetet, till att hämta barn eller till aktivitete­r de skulle göra. På eftermidda­gen var det mycket på Slagstasid­an och på Ekerösidan på morgonkvis­ten. Det är olyckligt när det inträffar, säger Johan Elfver.

Ingrid Jarnryd har förståelse att resenärer reagerade.

– Det kan man förstå att när människor blir försenade eller får sitta i kö tycker de att det är jobbigt. Det är bara att beklaga, säger hon.

Pluto väntas vara tillbaka vecka 46.

 ?? FOTO: DANIEL CANNERVIK ?? KÖER. När Ekeröleden trafikerad­es med två färjor förra veckan växte både köer och irritation.
FOTO: DANIEL CANNERVIK KÖER. När Ekeröleden trafikerad­es med två färjor förra veckan växte både köer och irritation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden