Mitt i Mälarö

Målat eller tapet – vem är du?

- STINA SVANBERG Närlundabo och inredare. Webb: littleyoud­esign.se Instagram: littleyoud­esign

VVisst var det enkelt med vitt? Den klassiska ”stockholms­vita” som passar i de flesta ljus och lirar med foder och dörrar. Valet blev inte så jobbigt. Att välja en grå nyans tar lite längre tid och kräver några provmålnin­gar, och vilken grå som kommer passa bäst beror på rummets läge, ljusinsläp­p med mera. Men när man väl hittat rätt ger den grå tonen på väggen en ombonad känsla.

Det behöver inte bara vara grått utan våga välja den kulör som tilltalar dig. Det man kan tänka på är att det är bra om det finns ett djup och att den är lite dämpad, då blir den mer lättsmält och man tröttnar inte lika snabbt på den som en klar och stark färg.

Att blanda tapeter

och målade väggar är väldigt snyggt och ger liv åt dina väggar. Att välja en fondvägg eller fondväggar med tapet och att sedan ta upp grundkulör­en från tapeten till de resterande väggarna ger en fin helhet. Även om det ibland är fint att bryta av med vita målade väggar till fondväggar ger detta en mjukare övergång.

När man färgsätter ett rum så är det användning­sområdet som bör bestämma vad du ska börja titta på för typ av mönster och kulör. Är det ett rum som du spenderar mycket tid i eller är det bara ett genomgångs­rum. I till exempel en hall kan det passa bra att välja en tapet eller kulör som sticker ut, som ger ett första intryck som säger wow. Det är det första man möts av men sen går man vidare.

I till exempel ett sovrum spenderar man en hel del tid och man ska kunna slappna av, så då är det bättre att välja en lite mer dämpad kulör eller tapet som inger ett lugn. De flesta färger fungerar bra bara man väljer en dov nyans.

Det som är skönt

i dag är att det inte finns en tydlig trend som säger att det bara ska vara fondväggar eller heltapetse­rade rum, utan att man faktiskt kan kombinera de olika alternativ­en, det finns inget rätt och fel. Men något jag brukar rekommende­ra är att om man vill färgsätta alla rum i bostaden kan det vara skönt för ögat om man har en röd tråd i sin färgsättni­ng, att om man till exempel sitter vardagsrum­met och ser in i hallen så är det fint om de följer varandra, behöver inte vara exakt samma färg men att tonerna kommer igen.

Speciellt när det är öppen planlösnin­g kan det vara en fördel att gå igenom färgsättni­ngen för alla delar på en och samma gång.

Och som sagt,

bara för att grått tagit över det vita behöver det inte vara det du väljer, utan våga välja det du gillar, ta hem provburkar och måla upp på väggen.

Kanske blir du överraskad och tar den du gillade minst när du kollade på den lilla färglappen i butiken, just för att den passade bra i det rummet.

För det är det som händer, när man väl hittar rätt i sin färgsättni­ng lyfter det hela rummet oavsett om det är en tapet eller kulör.

Kanske blir du överraskad och tar den du gillade minst.

 ??  ??
 ??  ?? LUGN. En mjuk blågrön kulör med djup i ger harmoni i sovrummet.
LUGN. En mjuk blågrön kulör med djup i ger harmoni i sovrummet.
 ??  ?? TA MED HEM. Färg- och tapetprove­r i större format för att se att det matchar.
TA MED HEM. Färg- och tapetprove­r i större format för att se att det matchar.
 ??  ?? BLANDA. Bryt av med två färger på väggen.
BLANDA. Bryt av med två färger på väggen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden