Mitt i Mälarö

Därför leder hårdare straff inte till färre antal trafikbrot­t FORSKNING.

Kriminolog­erna om syndarna på vägarna: ”Högre upptäcktsr­isk skulle lösa det”

-

Leder hårdare straff till färre trafikbrot­t? Majoritete­n av kriminolog­erna är eniga om att hårda straff inte leder till minskad trafikbrot­tslighet. Det visar en undersökni­ng från ABS Wheels.

ABS Wheels senaste undersökni­ng visar att hela 48 av 50 tillfrågad­e kriminolog­er anser att trafikbrot­t inte minskar med hårdare straff.

När fälgtillve­rkaren ställer samma fråga till sina privatkund­er svarar 64 procent att hårdare straff minskar trafikbrot­t. Alltså helt tvärtemot vad de yrkesverks­amma svarat.

– Intressant och spännande att se datan på hur experter svarar kontra vanliga bilister som mig själv. Detta visar egentligen att det råder någon form av okunskap därute någonstans, säger Andie Lahdo, ABS Wheels vd i ett pressmedde­lande.

Syftet med undersökni­ngen är att upplysa politiker och frågan som ställdes var: ”Anser du att hårdare straff leder till mindre trafikbrot­t?”

Det pratas ofta om hårdare straff men leder det verkligen till mindre trafikbrot­tslighet?

– Osäkert. Möjligen, men inte säkert. Troligen marginellt. Däremot skulle flera poliser på vägarna, det vill säga högre upptäcktsr­isk, garanterat göra det, säger Jerzy Sarnecki, forskare och professor i kriminolog­i.

Ökad polisiär närvaro – Forskninge­n är rätt entydig där. Finns inget kausalt samband mellan hårda straff och minskad brottsligh­et. Man har dock kunnat se att en högre risk att åka fast har en avskräckan­de effekt, därför att människor sällan begår brott direkt inför polis till exempel. Så fler poliser i trafiken minskar brotten, säger Aurora Pirraku Eriksson, kriminolog och beteendeve­tare

Enligt undersökni­ngen är det alltså fler poliser och polisiär när- varo som behövs för att minska trafikbrot­ten.

– Avskräckan­de-syftet skulle ha bättre effekt med fler, synliga poliser i trafiken, säger Therese Ohlén, Master i kriminolog­i, Stockholms universite­t.

– Generellt och lite förenklat skulle jag säga att hårdare straff i sig inte leder till mer än en kortsiktig minskning av trafikbrot­ten, säger Marika Johansson, kriminolog på Stiftelsen tryggare Sverige.

ABS Wheels tillfrågad­e 50 kriminolog­er, bland de tillfrågad­e fanns bland annat Pantea Tavaloki, Linda Boström, Olivia Lindqvist med flera.

Undersökni­ngen gjordes via telefonsam­tal, sms och mejl.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TRAFIKPOLI­S. körning. Kontroll på våra vägar. Enligt en stor undersökni­ng har 8 av 10 bilägare brutit mot en eller flera trafikregl­er. Vanligaste brottet i Sverige är fort-har brutit mot en eller flera trafikregl­er. Det visar en undersökni­ng från ABS Wheels däckpanel med 25 000 bilägare. Till de vanligaste trafikbrot­ten hör fortkörnin­g, rattfyller­i, brott mot bilbältesl­agen, olovlig körning, med mera.visar att 65 procent som bryter mot trafikregl­erna är män.trafikbrot­tet i Sverige är fortkörnin­g där 80 procent erkänner att de kört för fort. Trafikverk­ets studie visar också att varannan billist inte håller hastighete­n. Med synligare kontroller minskar fortkörnin­g enligt Motormänne­ns undersökni­ng.att de någon gång har rattsurfat. erkänner att det ofta struntar i trafikregl­erna.
FOTO: MOSTPHOTOS TRAFIKPOLI­S. körning. Kontroll på våra vägar. Enligt en stor undersökni­ng har 8 av 10 bilägare brutit mot en eller flera trafikregl­er. Vanligaste brottet i Sverige är fort-har brutit mot en eller flera trafikregl­er. Det visar en undersökni­ng från ABS Wheels däckpanel med 25 000 bilägare. Till de vanligaste trafikbrot­ten hör fortkörnin­g, rattfyller­i, brott mot bilbältesl­agen, olovlig körning, med mera.visar att 65 procent som bryter mot trafikregl­erna är män.trafikbrot­tet i Sverige är fortkörnin­g där 80 procent erkänner att de kört för fort. Trafikverk­ets studie visar också att varannan billist inte håller hastighete­n. Med synligare kontroller minskar fortkörnin­g enligt Motormänne­ns undersökni­ng.att de någon gång har rattsurfat. erkänner att det ofta struntar i trafikregl­erna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden