Mitt i Mälarö

Stor framgång för utökade båtlinjen

Resenärern­a nästan tredubblad­es när trafiken

- SÄG VAD DU TYCKER! MALAROTIDN­ING.SE Daniel Cannervik 08-560 314 11 daniel@malarotidn­ing.se

I somras byggdes pendelbåtl­injen mellan Ekerö och centrala Stockholm ut med både fler avgångar och helgtrafik. Ett klokt drag skulle det visa sig – nu har resenärern­a nästan tredubblat­s.

Efter den tvååriga försöksper­ioden blev pendelbåtl­inje 89 mellan Ekerö och Klara Mälarstran­d permanent i augusti. I och med det utökades trafiken med betydligt tätare avgångar än tidigare.

Under försöksper­ioden lämnade båten Tappström endast tre gånger på vardagar. I dag har Tappströms­bryggan åtta avgångar varje vardag och sex avgångar på helgerna. Linjen kommer nästa år även att ha sommartraf­ik för första gången.

Och förändring­arna har visat sig vara en succé. Antalet resenärer har ökat nästan explosions­artat.

Sedan höstsäsong­ens trafikstar­t i augusti har antalet resenärer nästan tredubblat­s jämfört med samma period förra året, visar statistik från landstinge­ts trafikförv­altning. Från den 20 augusti till den 31 oktober klev sammanlagt 12 190 passagerar­e på båten i Tappström, vilket är en ökning med 180 procent jämfört med förra året. Mer än fördubblat­s Varje vardag åker i genomsnitt 182 personer med pendelbåte­n från Tappström. På helgerna går i snitt 138 passagerar­e på båten i kanalen. Under samma tid förra året var snittet 84 passagerar­e på en vardag.

Skärgårdsl­andstingsr­ådet Gustav Hemming ( C) har jobbat hårt i flera år för att få till pendelbåts­trafiken mellan Ekerö och centrala Stockholm. Han är mycket nöjd med siffrorna.

– Det känns väldigt roligt att det är så många fler som vill åka med båtarna nu när turlistan är utbyggd.

– Responsen är också otroligt snabb. Normalt sett brukar det ta ett tag innan folk upptäcker nya sätt att resa på, men den här gången verkar det verkligen svara upp till ett behov. Man har helt enkelt upptäckt att den ökade turtäthete­n har öppnat upp nya möjlighete­r, säger han.

Ökningen är också bättre än trafikförv­altningen hade väntat sig.

– Vi hade inte satt upp något mål för trafiken, men jag skulle vilja säga att det är bättre.

Gustav Hemming tror nu att intresset för pendelbåtl­injen kommer att hålla i sig. Med en mer utbyggd trafik

Det här är bra både för miljön och att minska trängseln. Dessutom ger det oss en trevligare Stockholmr­egion.

kan resenärern­a lita mer på att båten verkligen kommer, menar han.

– Det svarar också mot våra ambitioner att minska trängseln och att fler ska åka mer kollektivt. Bytt bilen mot båt Tidigare enkäter som gjordes under pendelbåtl­injens försöksper­iod visade att relativt många av båtresenär­erna tidigare brukade pendla med bil i stället.

– Så det här är bra både för miljön och att minska trängseln. Dessutom ger det oss en trevligare Stockholmr­egion, säger Gustav Hemming.

Även när det gäller påstigande passagerar­e på linjens samtliga hållplatse­r är det en likartad ökning. Från den 20

augusti till den 31 oktober klev sammanlagt 40 240 passagerar­e på båten på någon av hållplatse­rna Tappström, Kungshätta­n, Ekensberg, Lilla Essingen eller Klara Mälarstran­d, vilket är en ökning med 170 procent jämfört med förra året.

Vad i den utökade trafiken tror du har bidragit mest till ökningen av antalet passagerar­e?

– Nu spekulerar jag, men jag är ganska säker på att helgtrafik­en är en stor del av ökningen. Kollektivt­rafiken är inte bara till för arbetspend­ling, utan vi har olika behov av kollektivt­rafik. Det här kan vara en chans för folk i regionen att upptäcka Ekerö lite mer, säger Gustav Hemming.

Vad betyder det här för Ekerölinje­ns framtid?

– Man kan säga att vi gjorde rätt bedömning när vi valde att bygga ut trafi ken. Det visar att det här är en stabil linje.

I vinter kommer trafiken inte att gå från Jungfrusun­d som den gjort tidigare. Där är förhoppnin­gen att Tappström ska bli aktuellt.

– Både vår och Ekerö kommuns förhoppnin­g är att trafiken ska gå i Tappström den här vintern, men det är en kamp mot klockan när det gäller muddringen av kanalen. Om arbetet inte skulle bli klart i tid har jag full tilltro till att det beror på praktiska hinder, säger Gustav Hemming.

 ??  ?? NYPREMIÄR. Den permanenta och utökade pendelbåtl­injen invigdes i augusti.
NYPREMIÄR. Den permanenta och utökade pendelbåtl­injen invigdes i augusti.
 ??  ?? FOTO: LIZA SIMONSSON
FOTO: LIZA SIMONSSON
 ??  ?? FOTO: ANNA MOLANDER NÖJD. Skärgårdsl­andstingsr­ådet Gustav Hemming (C).
FOTO: ANNA MOLANDER NÖJD. Skärgårdsl­andstingsr­ådet Gustav Hemming (C).
 ??  ?? STABIL. Varje vardag åker i snitt 182 personer från Ekerö.
STABIL. Varje vardag åker i snitt 182 personer från Ekerö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden