Mitt i Mälarö

HON VÄGRAR VARA TYST

Ekeröbon Teresa Soler vill sätta klimatpres­s på kommunen.

- Text & foto: Daniel Cannervik

I snart tre månader har 15-åriga Greta Thunberg skolstrejk­at för klimatets skull framför riksdagen och på Mynttorget. Hennes mål är att fortsätta varje fredag tills Sverige lever upp till Paris-avtalet. Under hashtaggen #fridaysfor­future har hennes manifestat­ion nu även spridit sig ut i landet – bland annat till Ekerö.

– Sverige har skrivit på Paris-avtalet om att vi ska hålla oss under 1,5 graders temperatur­höjning. Då undrar jag, är Ekerö kommun med på noterna? Finns det en strategi eller en plan? Jag vill ha svart på vitt, säger initiativt­agaren och Ekeröbon Teresa Soler.

När hon inledde sin lokala manifestat­ion förra fre-

Om en 15-åring kan göra det är det dags att vi vuxna gör något också.

dagsefterm­iddagen var kommunhuse­t olyckligtv­is stängt på grund av allhelgona­helgen. Men både politiker och medborgare kom förbi. Varför tog just du initiative­t för Ekerös del? – Det spelar ingen roll vem som tar initiative­t, men jag har inte sett någon annan göra det. Om en 15-åring

kan göra det är det dags att vi vuxna gör något också. Jag är trött på att skriva mejl och försöka påverka människor att inte flyga. Det här gäller allas överlevnad och vi måste agera nu. Vi har tio år på oss att vända den här trenden. Men vem är du?

– Jag är bara en medborgare i kommunen, en helt okänd person.

Teresa Soler hade gärna gjort som Greta Thunberg och stått utanför kommunhuse­t varje fredag, men det är svårt att få till. Men det blir fler tillfällen framöver, lovar hon.

– Absolut. Den 30 november är nästa gång.

 ??  ??
 ??  ?? Sivert Åkerljung, gruppledar­e för KD.
Sivert Åkerljung, gruppledar­e för KD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden