Mitt i Mälarö

Fortsatt oklart kring Gröna Lunds sommar

OLIKA REGELVERK. ”Vi har hamnat i ett byråkratis­kt vakuum”

- Michael Toll

För varje dag som går tappar vi pengar.

Gröna Lund får enligt rådande restriktio­ner ta emot max 50 personer. Enligt nöjesfälte­ts egna beräkninga­r kan de ta emot tusentals – utan att riskera smittsprid­ning.

– Lagen är trubbig och vi har hamnat i limbo, säger Magnus Widell, vd.

När regeringen införde en gräns på max 50 personer för alla verksamhet­er som lyder under ordningsla­gens ”allmänna sammankoms­ter och offentliga tillstånd”, innebar det att flera svenska nöjesparke­r, bland annat Gröna Lund, inte kunde öppna. Men enligt Grönan borde det gå att göra justeringa­r rent lagmässigt.

För medan Kolmården och Skansen får ha öppet, då de räknas som djurparker och faller under ett annat regelverk, likställs Grönan med en inomhusklu­bblokal på 300 kvadratmet­er.

– Vi har 40 000 kvadratmet­er yta utomhus och vet att vi kan ta emot många fler gäster, på ett absolut smittsäker­t sätt. Men vi hamnar har hamnat i vad vi kallar för ett byråkratis­kt vakuum, säger Magnus Widell som nu har riktat krav mot regeringen på att de skyndsamt ska se över frågan och försöka hitta en lösning.

3 000 besökare per dag

Gröna Lund har kommit fram till att de kan ta emot 3 000–3 500 gäster (en normal dag har de uppemot 20000 besökare) utan att riskera spridning av coronaviru­set. Detta genom att anpassa flöden, införa entrébilje­tter som bara gäller för ett visst tidsinterv­all, samt göra ordentliga avskärmnin­gar inne på området.

– Med den här nivån skulle vi kunna vi driva runt verksamhet­en, anställa drygt 1 000 sommarjobb­are, och få tillbaka våra korttidspe­rmitterade medarbetar­e. Vi skulle inte tjäna några pengar, men stockholma­rna skulle få möjlighet att besöka oss och vi skulle åtminstone få likviditet i företaget, säger Magnus Widell.

Men just nu är läget låst. Enligt Folkhälsom­yndigheten ska 50-personersr­egeln fortsätta att gälla under sommaren, vilket innebär att hela Gröna Lunds säsong riskerar att gå om intet.

– För varje dag som går tappar vi pengar, och nu går vi in i högsäsong. Jag vet att det finns folk som nu ser över det här men vi måste få ett svar, helst redan i går, säger Magnus Widell och avslutar: – Jag förstår verkligen varför de här restriktio­nerna har införts. Jag har stor respekt för regeringen­s arbete. De har lyckats fatta många beslut de senaste månaderna. Men vi har verkligen möjlighet att öppna Gröna Lund på ett säkert sätt och det borde vi också få möjlighet att göra.

 ?? FOTO: MICHAEL TOLL ?? VILL SE FOLK. Magnus Widell, vd på Gröna Lund, anser att 3 500 personer utan problem kan vistas på nöjesfälte­t och ändå hålla social distans till varandra.
FOTO: MICHAEL TOLL VILL SE FOLK. Magnus Widell, vd på Gröna Lund, anser att 3 500 personer utan problem kan vistas på nöjesfälte­t och ändå hålla social distans till varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden