Mitt i Mälarö

Specialbor­rarna som räddar Stockholms hus från att rasa

SOM SCHWEIZERO­ST. Borrar vanligtvis malm i gruvor – nu ser de till att huvudstade­n står kvar som en ”schweizero­st” under marken. Hus riskerar att rasa och därför används nu en specialbor­r för att rädda byggnader runt om i stan.

- Michael Toll 073-600 69 17 michael.toll@direktpres­s.se

Det låter nästan som en svensk version av filmen Armageddon. Svante Berglund, Skandinavi­enchef på borrföreta­get Drillcon, har rest från Bergslagen till Stockholm med en dyr diamantbor­r.

Uppdraget: Rädda huvudstade­n från att rasa samman.

– Vi ska inte spränga någon asteroid, bara rädda hus från att ramla, säger Svante som inte tycks vara speciellt bekväm med att liknas vid en svensk Bruce Willis.

Vibrerar ingenting

Faktum kvarstår. Specialbor­ren som används är livsnödvän­dig för att stabiliser­a hus i Stockholm utan att skada känslig miljö. Tekniken kallas ”skärande borrning” och har funnits i 20-30 år. Det är både dyrare och mer tidskrävan­de en vanlig hammarborr­ning. Men resultatet blir något helt annat. Borrningen vibrerar ingenting, vilket gör att känslig miljö inte tar skada av borrandet.

– I normala fall borrar vi i gruvor och letar malm. Men nu blir det mer och mer jobb i Stockholm. Vi tar oss ner i schweizero­sten och stadgar upp husen igen, säger Svante Berglund.

Fasaden kommer räddas När vi träffar Svante, hans kollegor och deras superborr befinner de sig i korsningen Jakobsberg­sgatan/Biblioteks­gatan. De arbetar med att rädda 1800-talsfastig­heten som går under namnet ”Vildmannen 7”. En kraftig brand bröt ut på adressen hösten 2017 och det var länge osäkert om det kulturminn­esmärkta huset skulle gå att rädda. Men tack vare den speciella borrteknik­en är det nu möjligt.

– Det här huset hade inte gått att rädda med en vanlig borrning. Fasaden hade rasat direkt, säger Svante Berglund.

Hela huset rivs invändigt Det som görs är att nya fundament, fastsatta 17 meter ner i marken, stabiliser­ar fasaden runt hela huset. Därefter ska allt, precis allt, innanför rivas innan marknivån sänks två meter för att möjliggöra ett källarplan. Innan huset byggs upp invändigt kommer fasaden stå kvar som ett tomt skal.

– Det här är gambling på hög nivå, men det fungerar. Hela fasaden sviktar just nu, säger Janarvid Pettersson, som borrar ett av de sista hålen tillsamman­s med kollegan Jonny Skagerstam.

Anledninge­n till att marken under oss beskrivs som en schweizero­st är att Stockholm till stora delar är byggd på träpålar. Men när tunnelbana­n byggdes sänktes grundvatte­nnivån, det blev håligheter i marken och många av pålarna fick kontakt med luft, började ruttna och kunde inte längre bära husen.

Men det är också mycket annat än pålar som gömmer sig i marken.

– Det är så mycket som döljer sig under ytan man inte vill veta om. Det händer att vi får upp lite annorlunda saker, bland annat ko-huvuden och knappar från uniformer. Vi är nere och borrar i vad som slängdes på 1600-talet, säger Svante Berglund.

Det här är gambling på hög nivå, men det fungerar.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? RASRISK. Hus riskerar att rasa och därför används nu en specialbor­r för att rädda byggnader runt om i stan.
FOTO: CLAUDIO BRITOS RASRISK. Hus riskerar att rasa och därför används nu en specialbor­r för att rädda byggnader runt om i stan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden