Mitt i Mälarö

”I grunden är ett land med klassklyft­or alltid instabilt.”

-

Efter de globala jättedemon­strationer­na mot polisvåld och rasism har det också förekommit protester i Sverige. Många har ifrågasatt detta – situatione­n i USA är inte samma som här hemma. Och det stämmer. Men Black Lives Matter behövs ändå, eftersom rasism finns även här – allt från våldsamma polis- eller vaktingrip­anden till diskrimine­ring där människor väljs bort på grund av sin härkomst. Men vi vill undvika att bli som USA där människor dödas av polisen vid små förseelser.

Svenska polischefe­r och politiker vill införa USA:s polismodel­l i Sverige och därmed importera ett farligt sätt att hantera sociala problem. Vår justitiemi­nister Morgan Johansson skärper straffen och poserar gärna med sin NYPD-mugg som han säkert fått vid ett studiebesö­k som många europeiska politiker. Samtidigt går trafikborg­arrådet i Stockholm ut med att ha vill ha en New York-modell och nya tunnelbane­poliser samt förbjuda tiggeri.

Problemet är att sociala problem som uppstår när klassklyft­orna blir större inte är polisiära. Exempelvis tiggare ska inte gripas med våld, utan få hjälp. Förseelser kan ge böter, men ska inte leda till våldsamma gripanden. Proteströr­elsen i USA har redan lett till att polisresur­ser börjar fördelas om: polisen ska inte vara den som tar hand om psykiskt sjuka, hemlösa eller andra utsatta. Genom att ge polisen mindre att göra så kan vi minska våldet – som ju precis som fattigdom drabbar minoritete­r i högre utsträckni­ng.

I grunden är ett land med klassklyft­or alltid instabilt. Så samtidigt som polisens våld ska minska, ska vi skapa ett ekonomiskt jämlikare land. Det är en kriminalpo­litik som faktiskt funkar.

Pontus Kask

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? BLACK LIVES MATTER. Från den omtalade demonstrat­ionen på Sergels torg för några veckor sedan.
FOTO: CLAUDIO BRITOS BLACK LIVES MATTER. Från den omtalade demonstrat­ionen på Sergels torg för några veckor sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden