Mitt i Mälarö

Nu lämnar polisen Ekerös kommunhus

Efter fyra år avslutas kontaktpun­kt Ekerö. I stället lovar polisen att synas mer utomhus på öarna. Högst prioritera­s att fånga upp unga som riskerar att hamna i kriminalit­et.

- Jonas Månsson 070-787 20 73 jonas.mansson@direktpres­s.se

Efter fyra år läggs polisens kontaktpun­kt Ekerö ner. I stället för en fast plats i kommunhuse­t väljer polisen att söka sig ut för att synas mer utomhus på öarna.

I samband med att polisen gjorde en omorganisa­tion och satsade på större lokalpolis­områden stängde den bemannade polisstati­onen som fram till oktober 2016 låg i Ekerö centrum.

Sedan dess har polisen haft en fast tid varje vecka då de har varit på plats i kommunhuse­t och tagit emot för bland annat anmälninga­r och frågor vid det så kallade Kontaktpun­kt Ekerö. Men det har inte gett riktigt önskad effekt.

Efter att ha provat ett annat arbetssätt under våren har Kontaktpun­kt Ekerö nu stängt för gott i samband med att det stängde för sommaren för några veckor sedan.

– Vi var där ett par timmar varje vecka, men det var inte så mycket besök och mest kommunanst­ällda som kom dit. Vi har diskuterat om vi gör mest nytta inne eller ute och känner att vi kan använda vår tid bättre, säger lokalpolis­områdesche­f Catrine Kimerius Wikström.

Flera fokusområd­en

Hon vill inte avslöja var och när polisen kommer vara på plats.

– Det blir minst den tid som vi tidigare har varit i Knutpunkt Ekerö, säger hon.

I samband med att polisen blir mer synlig ute på öarna kommer de att ha extra fokus på några områden. Ungdomar och förebyggan­de arbetet så att de inte hamnar i kriminalit­et är största fokus. Även trafik blir viktigt.

– Trafiken är ofta ett bra ställe att komma åt kriminalit­et på. Men vi kommer även att jobba mot fortkörnin­g, kontroller­a bilbältesa­nvändning och göra förebyggan­de arbete för att minska antalet döda och svårt skadade i trafiken, säger Catrine Kimerius Wikström.

Adam Reuterskiö­ld (M), kommunstyr­elsens ordförande, är nöjd efter beskedet.

– Det är viktigt att polisens resurser på Mälaröarna prioritera­s på bästa sätt. Att man satsar på uppsökande verksamhet för att nå fler och komma närmare våra medborgare är helt i enlighet med våra önskemål. En polispatru­ll i kommunen dygnet runt har varit ett av Ekeröallia­nsens mål, säger han till polisen hemsida.

Vi har diskuterat om vi gör mest nytta inne eller ute och känner att vi kan använda vår tid bättre.

 ?? FOTO: POLISEN ?? SYNLIGA.
Polisen ska bli mer synliga för Mälaröborn­a.
FOTO: POLISEN SYNLIGA. Polisen ska bli mer synliga för Mälaröborn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden