Mitt i Mälarö

Coronapoli­sens plan inför sommaren

- Michael Toll

Stockholm brukar tömmas på sommaren. I år ser det ut att bli precis tvärtom. Polisen i Region Stockholm behåller stora delar av personalst­yrkan under semestern för att ha läget under kontroll.

Det rådande coronaläge­t gör att stockholma­re i högre grad stannar kvar i stan i sommar. Därför har det höjts ett varningens finger för att både stök, bråk och brott kan komma att skjuta i höjden.

Men polisen både hoppas och tror på en lugn storstadss­ommar.

– I och med coronapand­emin blir det en speciell sommar som ingen av oss har upplevt tidigare. Men polisen har tagit höjd för det här, säger Michael Fetz, Stockholms­polisens kommenderi­ngschef i den särskilda händelsen corona.

Vanligtvis brukar cirka 50 procent av personalst­yrkan vara ledig under sommaren. Nu är närmare 65–70 procent kvar på jobbet, främst i de verksamhet­er som är mest samhällskr­itiska, som till exempel ingripande­polisen.

– Vi har väldigt mycket personal kvar i tjänst och har utgått från scenariot att många stockholma­re väljer att stanna hemma, säger Michael Fetz. Efterlyser ansvarstag­ande Polisen har inte fått några speciella direktiv gällande stora folksamlin­gar. Lagen om allmänna sammankoms­ter och offentliga tillställn­ingar säger att polisen har möjlighet att ingripa, om det är mer än 50 personer samlade.

Men samlas större grupper, utan att det rör sig om en offentlig tillställn­ing eller allmän sammankoms­t, kan polisen inte göra något åt.

– Däremot kommer vi försöka prata med folk om det är för stora samlingar. Men det blir inte tal om att till exempel tömma en badstrand. Vi hoppas att arrangörer och allmänhet tar sitt ansvar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden