Mitt i Mälarö

Nytt kösystem för stans båtplatser Båtplatser i Stockholms stad

- Ella Söderberg

Det är många som står i olika köer för stadens båtplatser. Nu vill idrottsför­valtningen uppdatera systemet och skapa en gemensam kö likt bostadsför­medlingen.

Den stockholma­re som är sugen på att skaffa båt bör veta att det inte är det lättaste att knipa en båtplats i stan. Minst fem års väntetid gäller innan man har chans att få en plats vid någon av stadens nio allmänna bryggor.

Bryggorna är belägna i Bromma, Södermalm, Kungsholme­n, Ropsten och Hammarby sjöstad, och går att nyttja mellan den 15 april och 15 oktober. Totalt finns det cirka 470 båtplatser, men i mars i år köade cirka 2265 personer för en båtplats, varav 300 är uppskrivna i flera köer till olika hamnar.

Det är idrottsnäm­nden som upplåter båtplatser för privatpers­oner. Det finns elva olika hamnköer, och den som är intressera­d av att skaffa en båtplats men inte en specifik sådan, behöver alltså stå i kö till flera olika hamnar och betala köavgift till respektive hamn.

Som en bostadsför­medling Men stadens it-system börjar bli gammalt, och nu vill idrottsför­valtningen att det byts ut. Därför föreslår man att kösystemet uppdateras så att alla separata köer till respektive hamn slås ihop och bildar en gemensam kö.

Robert Sköld, avdelnings­chef idrottsver­ksamhet på idrottsför­valtningen, tror att det nya kösystemet blir bättre.

– Idag kan en köande inte byta kö, vilket innebär att någon kan ha köat i tio år för en hamn men hunnit flytta under denna tid, och vill byta kö till hamn närmare sitt nya boende. Framöver kommer det bli en kö och enbart en köavgift för varje köande, skriver han i ett mejl.

Han berättar att tanken är att det nya kösystemet ska fungera som en bostadsför­medling. Man får en poäng per dag man står i kö. När man väl får en båtplats slutar poängen ticka på, men om man återlämnar båtplatsen hamnar man i kön igen med sina sparade köpoäng.

– Idag kan du inte återvända till kön med tidigare ”intjänade poäng”, vilket gör att vi inte kan ha ett nyttjandek­rav på platserna. Med ett nytt kösystem kan vi införa någon form av nyttjandek­rav och därmed få bättre användning av befintliga båtplatser, skriver Robert Sköld.

I mitten av juni godkände idrottsnäm­nden förvaltnin­gens beslut, och planen är att en upphandlin­g kan ske under hösten 2020.

– För de som vill ha en båtplats snabbt oavsett plats kommer troligtvis Bergsundss­trand och Kungsbrost­rand även fortsatt vara bästa alternativ, skriver Robert Sköld.

Får bättre användning av befintliga båtplatser.

 ?? FOTO: LINDA GREN FOTO: PER CORNELL ?? POPPIS. tio år.
BÅTPLATS. Stockholms stad har nio allmänna bryggor med drygt 470 båtplatser.
Vid Sickla kanalgata i Hammarby sjöstad är kötiden längst för en båtplats, över
FOTO: LINDA GREN FOTO: PER CORNELL POPPIS. tio år. BÅTPLATS. Stockholms stad har nio allmänna bryggor med drygt 470 båtplatser. Vid Sickla kanalgata i Hammarby sjöstad är kötiden längst för en båtplats, över

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden