Mitt i Mälarö

Det här ska du egentligen kolla in extra på en visning

Undersökni­ngsplikten viktig: ”Köparen ansvarar för att hitta fel”

- Tema@direktpres­s.se

för såväl köpare som säljare. Men termer som upplysning­s- och undersökni­ngsplikt kan förvirra. Vi reder ut röran med hjälp av Evelina Grenehed på Boupplysni­ngen.se.

För dig som ska köpa bostad gäller undersökni­ngsplikten i köplagen och jordbalken. Den innebär att du som köpare har ett ansvar att noga undersöka bostaden innan köp. Köparen står därmed för risken när det gäller eventuella fel i bostaden som borde ha upptäckts vid en undersökni­ng av bostaden.

– Den innebär att köparen ansvarar för att hitta sådana fel som går att upptäcka. Och den väger egentligen väldigt tungt – du kan inte som köpare i efterhand påpeka att det fanns fel på bostaden och förvänta dig att få ersättning för det, om det gått att hitta vid en noggrannar­e undersökni­ng, säger Evelina Grenehed.

Om det finns en vattenskad­a som syns väldigt dåligt på ett golv, kan det fortfarand­e vara undersökni­ngsplikt på det?

– Ja. Det som avgör är om det är en synbar fuktskada. Till exempel i en källare, så går det in på undersökni­ngsplikten att hitta det, och det går inte att komma runt genom att den är undangömd i källaren utan köparen har ett ansvar att kolla efter sådana saker.

Man får alltså flytta på skåp eller liknande om det är så att man inte kan se hela golvet.

– Ja, och det är också väldigt viktigt att ställa frågor till säljaren om olika saker som kanske är lite svårare att kolla upp. Det är också många som anlitar en besiktning­sman för att verkligen kunna understryk­a att de har gjort det så noga de kan.

Förpliktig­ade att upplysa

Säljare och mäklare är å sin sida förpliktig­ade med att upplysa köparen om fel som de känner till.

Men ska de helt enkelt rabbla

upp allt de vet om bostaden, eller hänger det på att du som köpare ställer rätt frågor?

– Det uttalade är att säljaren ska svara sanningsen­ligt på köparens frågor och inte undanhålla sådana fel som det kan anses att köparen bör känna till och som köparen inte kan upptäcka själv. Sen innebär väl egentligen inte det att säljaren ska redovisa allt den vet om bostaden.

Om man inte gjort berättat och det kommer fram senare kan det finnas risk att man behöver betala ersättning.

Men det är en svår balansgång i och med att sådant som säljaren har nämnt i förväg kan inte köparen påpeka senare att den inte fått info om vid köpet, säger Evelina och förtsätter:

– Känner man som säljare till ett fel som man är lite osäker på om man behöver berätta eller inte, så skulle jag säga att det förmodlige­n är säkrare att berätta. Om man inte gjort det och det kommer fram senare kan det finnas risk att man behöver betala ersättning.

För köpare gäller det att vara nyfiken och att få ut så mycket informatio­n om bostaden som möjligt.

– Precis, ställ massor av frågor, säger Evelina Grenehed.

Hannes Holmström

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden