Mitt i Mälarö

Orgelmusik ska fylla Mälaröarna­s kyrkor.

Sex gratiskons­erter arrangeras under veckan

- Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se

Vi vill främja våra kyrkor och de instrument som finns där.

Sugen på att höra lite Mozart eller Bach?

Då kan du besöka någon av Mälaröarna­s sex kyrkor mellan den 11 och 16 augusti, då sex olika orgelkonse­rter anordnas.

Under flera års tid har Färingsö församling anordnat orgeldagar i slutet av sommaren. Målet har varit att ha en konsert i varje av Färingsös fyra kyrkor, Sånga, Skå, Färentuna och Hilleshög. Men i år har orgeldagar­na spridit sig även till Ekerö pastorat.

– Vanligtvis har vi Ekerö körvecka som har ägt rum i slutet av sommaren, men nu har vi bestämt att körveckan ska gå vartannat år istället.

Därför tänkte vi att vi kan vara med på Färingsös orgeldagar i stället, så även Ekerö och Munsö kyrka är med, säger Kerstin Baldwin Sterner, musiker vid Ekerö pastorat.

Hundraårig­a orglar

Det här innebär att det under Mälaröarna­s orgeldagar kommer att hållas sex olika konserter där lyssnarna får höra olika musikstyck­en på kyrkornas orglar. Ligita Sneibe, organist vid Färingsö församling, säger att det är varierande program och duktiga musiker som kommer att spela.

– Vi vill främja våra kyrkor och de instrument som finns där, vi har kyrkor från medeltiden som är så vackra att komma in i. Två av våra orglar är byggda på 1700och 1800-talet, säger Ligita Sneibe.

Konsertern­a pågår under cirka en timme och är gratis. Dock följer församling­arna Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner och kommer därför ha ett begränsat antal besökare på 50 personer.

Först till kvarn

Vid konsertern­a på Ekerö och Munsö är det först till kvarn som gäller, men för den som vill gå på en konsert i Färingsö församling går det att förboka en biljett genom att ringa eller mejla församling­en.

Mer informatio­n om tid och plats finns på svenskakyr­kan.se/ekero samt svenskakyr­kan.se/faringso.

Vill du komma i stämning inför konserten? Lyssna på låten ”Mälarö kyrka” från 1969 som låg på svensktopp­en samma år.

Låtskrivar­en Sven Lindahl fick inspiratio­n från Adelsö kyrka, och sången framfördes av Lenne Broberg. 1979 sjöng även Magnus Uggla Band in en cover på denna.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ORGANIST. Ligita Sneibe är organist vid Färingsö församling och kommer själv att spela ett stycke under orgeldagar­na.
FOTO: PRIVAT ORGANIST. Ligita Sneibe är organist vid Färingsö församling och kommer själv att spela ett stycke under orgeldagar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden